eveline villa verte

Eveline: ‘Ik heb een stiekeme affaire met Louis’

Eveline (52) en haar partner Emiel raken op vakantie betoverd door een veel te vervallen villa. Na lang twijfelen besluiten ze dat hun toekomst in Frankrijk ligt. Dat betekent wel dat er enorm veel op ze afkomt.

Ik heb een stiekeme affaire met Louis.
Zo. Dat is eruit. Het goede nieuws is dat Emiel op de hoogte is van onze stormachtige romance. Hij vindt onze relatie prima, want Louis heeft al jaren een vriend en valt niet op vrouwen. Toch hebben Louis en ik een klik. Het was even zoeken hier in de Haute-Vienne, maar sinds ik in een piepklein dorp ‘mijn’ Louis ontdekte, is het dik aan tussen ons.

Raadspelletjes

Het begon met raadspelletjes. Allebei houden we erg van muziek uit de jaren tachtig. En dus zoekt Louis telkens een playlist op ‘Goekél’ voor ons en zet als we alleen zijn de stereo op tien. Wie het eerst de artiest raadt, wint. Soms hipt Louis door zijn salon en kirt ‘Gagné! Gagné!’. De keren dat ik win, brul ik vanaf mijn kapperstoel naar hem: ‘Perdu! Perdu!’ Hij geeft me bosvruchtenthee met vier bonbons, want ‘jij houdt zo van chocola’. We giechelen wat af.
Louis legt me geduldig het verschil uit tussen créme entière en créme fouettée (vloeibare en geklopte slagroom) en koopt speciaal voor mij kookmagazines. Afspraken met mij noteert hij steevast in zijn agenda als: ‘1 Mars, 15h00, Prinsesse’.

Brushing

Afgelopen week ‘mocht’ ik weer naar hem toe. In Frankrijk is het heel gewoon om een afspraak te maken voor een ‘brushing’: wassen, drogen en föhnen. De ene keer zigzagt Louis mijn scheiding. De andere keer ‘stylt’ hij een pony. Voor kerst knipte hij het schouderlang. ‘Vandaag ga ik iets leuks doen’, kondigde Louis aan. Veel heb ik niet in te brengen, want ik noem hem altijd mijn ‘magicien’, tovenaar, en dat is hij ook. En dus dronk ik mijn kop thee en at braaf mijn chocolaatjes.
‘Ai woes mee vor lovink joe beebie’, zong Louis in zijn microfoon-borstel op de maat van de hit van Kiss. ‘Kies!’ grinnikte hij. ‘Dix points pour Louis!’ In zijn baard stak een speldje met een plastic roosje erop gelijmd.
Ik appte Emiel dat het nog wel even kon duren. Emiel stuurde een duimpje terug. Naast me werd de krultang aangezet. Haarlokken smolten om het verwarmde staal.

Prinses

‘Kan ik niet met jou mee op vakantie dit jaar? Als ik twintig kilo afval, pas ik in je handtas.’ Hij beloofde er niet in te plassen en rustig te zijn. ‘Zu winnurrr teeks it oel’, riep hij ter bevestiging, maar ik had al Abba gezegd, dus de punten waren voor mij.
Ik zag mezelf veranderen in de spiegel. Is de kappersopleiding in Frankrijk zo anders? Of is Louis een natuurtalent? Hij nam het roosje uit zijn baard en stak het in mijn haarband.
Een nieuwe klant kwam binnen. ‘Ik ben zo klaar met de prinses’, giechelde Louis. De oude dame glimlachte. ‘U lijkt zowaar écht op een prinses!’ ‘Maar natuurlijk! Dat ís ze ook,’ riep Louis en hij fladderde met mijn knipschort naar de kapstok.
En ik fladderde naar de auto. Louis had dan misschien deze muziekquiz gewonnen, ik ging naar huis met de hoofdprijs: een prachtige bos krullen!

Schermafbeelding 2024 03 05 Om 09.01.45

Schermafbeelding 2024 03 05 Om 09.02.01

Meer lezen van Eveline? Je leest haar columns elke week in Vriendin. Volg haar ook op Instagram @villaverte87.