Canva1 2021 07 29t111040.642

Emily overwon haar onzekerheid over haar scheve neus: ‘Niet perfect is ook goed’

In deze rubriek laten we vrouwen aan het woord die hoe dan ook – soms met vallen en opstaan – blij zijn met hun lijf. Zoals Emily (24), die haar onzekerheid over haar scheve neus overwon.

Emily: “Op mijn dertiende kreeg ik tijdens een voetbalwedstrijd een klap op mijn neus. Het deed zo’n pijn dat het voelde alsof mijn neus eraf was en mijn gezicht helemaal plat. Op de eerste hulp hoefden ze niet eens een foto te maken om te zien dat mijn neus gebroken was, zo scheef stond ’ie. Twee dagen later zette de plastisch chirurg mijn neus onder narcose recht. Althans, voor zover dat kon. Omdat ik nog in de groei was, moest ik op mijn achttiende nog een keer geopereerd worden. Nou, dat gaan we maar niet doen, dacht ik, want van die operatie had ik zo veel last. Ik kon niet door mijn neus ademen. Er zaten tampons in mijn neus, die er na een week in het ziekenhuis werden uitgehaald. Dat was zo pijnlijk, ik voelde de pijn tussen mijn ogen optrekken.”

Alles moet perfect

“Ik was erg onzeker tijdens mijn tienerjaren. Over alles, eigenlijk. Of ik wel leuke kleren aan had. Ik had ook acne op mijn rug, wat ik zo erg vond dat ik nooit wilde zwemmen. En over die scheve neus natuurlijk. Ik was ook onzeker over mijn innerlijk. Er is best veel gebeurd in mijn leven. Zo is mijn moeder depressief geweest, waardoor ik de moederrol in huis kreeg. In plaats van tiener te kunnen zijn, was ik al vroeg volwassen. Daarna zijn mijn ouders gescheiden. Ik ging naar een andere school en mijn moeder kreeg een nieuwe partner, die voor een nogal vervelende thuissituatie zorgde. Ik vond het lastig om met dat soort dingen om te gaan. Dat is deels karakter. Ik probeer eraan te werken, maar ik wil graag dat iedereen me leuk en aardig vindt, alles moet perfect en goed. Ik leg de lat hoog voor mezelf.”

Opgelost

“Dat zou je perfectionistisch kunnen noemen. Maar over mijn neus maak ik me niet druk, want qua uiterlijk ben ik niet meer onzeker over mezelf. Ik zie altijd meteen op foto’s dat mijn neus scheef staat. Daar voel ik niet zo veel bij, eerlijk gezegd. Die scheve neus hoort bij mij. Ik kan nu zelfs in de spiegel kijken en denken: ik zie er best leuk uit. Ik ben blij dat dat is opgelost. Ik ben in therapie en ik heb een fijne familie en vrienden om me heen, dat heeft erg geholpen. Een jaar geleden had ik een depressie. Dat was een nare periode, maar het heeft me ook iets moois gebracht. Want toen ik daaruit opkrabbelde, kreeg ik een inzicht. Niet iedereen is hetzelfde, je hoeft niet leuker of beter dan iemand anders te zijn. Het is goed zoals het is, en daar kan ik ook tevreden mee zijn. Niet perfect is ook goed. Er viel een last van mijn schouders toen ik dat besefte.”

Tekst: Ella Mae Wester. Foto’s: Robert Elsing. Visagie: Wilma Scholte.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen