Emily: ‘Mijn man en ik gaan allebei vreemd, maar ik wil dat niet meer’

Al jaren had Emily’s man Sander (beiden 40) affaires met andere vrouwen. Omdat Emily hier niet mee kon leven, stelde hij voor dat zij hetzelfde zou doen. “Legaal vreemdgaan: het idee sprak me eerst aan. Maar nu twijfel ik over onze open relatie.”

Emily: “Ik leerde Sander 23 jaar geleden kennen in de bus naar de middelbare school. Sander gaf me aandacht, hij vond me leuk en daarmee raakte hij bij mij een gevoelige snaar. Ik ben vrij fors en kreeg daardoor niet al te makkelijk contact met leuke mannen. Dat er nu wel iemand naar me omkeek en me oprecht leuk leek te vinden, vond ik geweldig. Na mijn studie gingen we samenwonen. Sander is mijn eerste echte vriendje. In onze verlovingstijd ging Sander voor het eerst vreemd met een meisje uit het dorp waar hij vandaan komt. Ik kwam er bij toeval achter en was ontzettend boos. Sander vond het vreselijk. Hij zei dat het hem speet, dat het niets voorstelde en vervolgens deed hij er alles aan om mij terug te krijgen. Mijn omgeving zei dat ik hem moest laten gaan, maar ik was jong en blind van verliefdheid. En ik geloofde zijn spijtbetuigingen. Ik wilde zo min mogelijk van het voorval weten: wat er precies is gebeurd, weet ik tot de dag van vandaag niet. Ik vergaf Sander zijn misstap en we gingen verder met elkaar. Ik heb het voorval bedekt met de mantel der liefde. Achteraf gezien had ik toen misschien al mijn conclusies moeten trekken.”

Mijn schuld

“Sander en ik hadden het de eerste jaren van onze relatie leuk samen. We gingen veel op stap en konden het, ondanks die kortstondige affaire, goed met elkaar vinden. Wat niet zo lekker liep, was de seks. Daarin lagen wij totaal niet op één lijn. Ik wilde het liefst uitgebreid vrijen, met veel aandacht voor elkaar. Maar voor Sander was het altijd een vluggertje; we waren zo klaar. Omdat hij de eerste was met wie ik naar bed ben geweest, en ook de enige, had ik geen vergelijkingsmateriaal. Toch wist ik zeker dat het ook anders kon. Als ik dat bij hem aankaartte, kwam er amper een reactie. Sander vond het wel prima zo. Ik legde mij daarbij neer. Toen zestien jaar geleden onze zoon Tom werd geboren, nam de frequentie waarmee we vreeën af. Van een paar keer per week ging het naar eens in de twee, drie weken. De kilo’s die ik tijdens mijn zwangerschap aangekomen was, kreeg ik er niet allemaal af. Sander liet mij onomwonden weten dat hij dat niet fijn vond. Wat hem betreft mocht ik wel wat afvallen. Alsof ik vóór mijn bevalling zo slank was! Hij kende mij toch? Toch voelde het wel alsof het mijn schuld was dat we bijna geen seks meer hadden.”

Dronken thuiskomen

“Sander bouwde in die tijd een nieuwe vriendenkring op in het motorwereldje waar hij was ingedoken. Ik zag dat hij daar veel mooie en slanke vrouwen tegenkwam. Dat maakte me onzeker, want ik voelde dat hij mij met hen vergeleek. Ik heb diverse pogingen ondernomen om af te vallen, maar die mislukten allemaal. Ik hou ook gewoon te veel van lekker eten! En daarbij voelde ik me zelf helemaal niet zo slecht bij mijn gewicht. Ik had trouwens geen extreem overgewicht. Ik was gewoon zo’n vijftien kilo te zwaar. Maar mijn man vond me véél te zwaar. Ik stortte me volledig op het moederschap en daar haalde ik mijn geluk uit. Sander en ik leefden meer en meer langs elkaar heen. We gingen er nog weleens op uit als gezin, maar dat was niet noemenswaardig. Ook nam Sanders drankgebruik toe, mede door zijn lidmaatschap van de motorclub. Steeds vaker kwam hij dronken thuis, wat de sfeer er niet veel beter op maakte. Ik vond het vreselijk. Af en toe maakten we er flink ruzie om en dan ging het weer even iets beter. Maar steeds verviel hij weer in het patroon van veel drinken en zijn eigen gang gaan. Mijn band met onze zoon Tom werd door de problemen met Sander steeds hechter. We deden veel samen: winkelen, naar de bioscoop gaan. En eens in de twee jaar gingen we samen op wintersport. Het was een rare situatie, alsof Sander niet bij ons gezin hoorde. Daar koos hij echter zelf voor. Ik had het graag anders gezien. Mijn familie en vrienden wisten dat er iets niet goed zat in mijn huwelijk, maar ik praatte er met niemand over. Dat kwam voort uit schaamte, denk ik. Ik had toch nog steeds het gevoel dat ons ongelukkige huwelijk voor het grootste deel aan mij lag.”

Lees ook: ‘Ik vertelde de man van mijn beste vriendin dat ze vreemdging’

Klap in mijn gezicht

“Vier jaar geleden biechtte Sander op dat hij verliefd was op een andere vrouw. Dat was een klap in mijn gezicht. De vrouw was zijn collega en hij had haar laten weten dat hij gevoelens voor haar had. Ze hebben kort iets gehad, maar zij maakte een einde aan de affaire en koos uiteindelijk voor haar partner. Sander was er kapot van. Ik was tweede keus, dat wist ik. Maar in plaats van een scheiding aan te vragen, bleef ik bij hem. Zoals zoveel mensen zat ik financieel gevangen in mijn huwelijk. We hebben een duur huis dat we samen moeten afbetalen: zomaar weggaan zou verstrekkende gevolgen hebben. Dus weer vergaf ik hem zijn misstap. Weer bleef ik tegen beter weten in bij Sander. Ik trok nog meer mijn eigen plan dan ik al deed en Sander ook. Ik maakte mijn leven leuk met mijn zoon en vriendinnen. Jaren verstreken. Seks hadden we nog maar zelden. Het gebeurde nog weleens, maar dan volledig liefdeloos. Ik genoot er niet van. Ik zette mijn verstand op nul.”

In de wolken

“Ik was niet ongelukkig, maar ook zeker niet gelukkig. Er miste iets in mijn leven. Een fijne partner die me zag staan. En een goed seksleven. Ik voelde me leeg en vulde die leegte op met mensen om mij heen, te bang om de knoop door te hakken en van Sander te scheiden. In mijn zoektocht naar een opvulling voor die leegte, kwam ik via Facebook een oude vlam op het spoor. Ook hij bleek een relatie te hebben. Destijds, op de middelbare school, was ik ontzettend verliefd op hem geweest, maar dat had ik nooit durven zeggen. Ik dacht dat hij me niet zag staan, dus bleef ik op afstand. In een opwelling stuurde ik hem een berichtje en hij reageerde ontzettend leuk. Dat was een verademing voor mij. Een man die me aandacht gaf. Er ontstond intensief mailcontact tussen ons en we besloten af te spreken op een carpoolplaats. Dat was verschrikkelijk spannend. Voor het eerst in jaren voelde ik kriebels in mijn buik. We hebben gezellig samen zitten kletsen en uiteindelijk zoende hij me. Ik was in de wolken. Toen realiseerde ik me voor het eerst écht wat ik al die jaren gemist had: passie. We spraken een paar keer met elkaar af en steeds weer was daar die vonk die oversloeg. Ik genoot ervan en voelde mij totaal niet schuldig naar Sander toe. Hij was zelf minstens twee keer vreemd gegaan en gaf mij niet de liefde waar ik zo naar hunkerde. Na een keer of vier hielden onze ontmoetingen op. Zijn vriendin kreeg argwaan en hij wilde geen risico lopen. Ondanks dat ik dat ontzettend jammer vond, legde ik me er snel bij neer. Ik wilde niet de oorzaak van een verbroken relatie zijn.”

Lees ook: Vicky’s man had een affaire toen zij hoogzwanger was

Legaal vreemdgaan

“Kort na mijn affaire, nu zo’n twee jaar geleden, kreeg Sander kanker. Hoewel het verre van goed zat tussen ons, was ik daar wel heel verdrietig om. Ik vreesde voor zijn leven. Ik hoopte ook dat de ziekte hem zou wakker schudden. Dat hij in zou zien dat zijn gezin belangrijk is en dat hij ook zijn levensstijl zou aanpassen. Sander werd met succes behandeld, wat voor ons een enorme opluchting was.Toen hij genezen was verklaard, pakte hij zijn oude leventje weer op. Tom en ik kwamen weer op de tweede plek. Ik baalde er verschrikkelijk van en schreef me in op een datingsite. Als mijn man mij geen aandacht gaf, ging ik wel aandacht zoeken bij anderen! Ik vermoedde dat Sander op dat moment een affaire had en ik confronteerde hem daarmee. Hij gaf het toe. Hij had inderdaad weer seks met een andere vrouw. Ik was woest, ondanks dat ik inmiddels zelf ook niet helemaal vrij van zonden was. En toen stelde hij voor dat ook ik op dit gebied mijn gang kon gaan. Dat veranderde de zaak. Legaal vreemdgaan: het was dan misschien geen ideale situatie, maar op die manier zouden wij voor Tom bij elkaar kunnen blijven en ook financieel zou het geen gevolgen hebben. Het idee sprak me aan. Het zou alleen om de seks gaan, zo hield Sander me voor. Dát was immers wat er niet goed zat tussen ons, meende hij.”

Verliefd op een ander

“Een jaar geleden leerde ik Marc via de datingsite kennen. Het klikte. Ook toen ik hem voor het eerst in het echt zag, vond ik hem leuk. Al tijdens onze tweede afspraak hadden we seks en dat was geweldig. Ik werd voor het eerst in jaren weer echt bemind. Marc gaf me aandacht en nam de tijd voor mij. We zoenden urenlang en hij gaf mij overal kusjes. Ik had Sander wel laten weten dat ik contact had met een andere man, maar de details liet ik achterwege. Hij vroeg er ook niet naar, wilde het blijkbaar niet weten. Ik bloeide op. Het contact tussen Marc en mij bestond niet alleen maar uit seks, we gingen ook steeds meer leuke dingen, doen samen. Het waren de simpele dingen die me gelukkig maakten. Zo liepen we een keer langs een snoepkraam, waar Marc mijn favoriete snoep kocht. Van Sander kreeg ik alleen maar commentaar als ik iets lekkers nam, maar Marc kocht het voor mij! Dat vond ik zo lief. Afgelopen voorjaar moest ik toegeven dat ik verliefd aan het worden was. Mijn plan het bij een affaire te houden, in de zin van dat we het alleen om de seks zouden doen, leek te mislukken. Ik heb Sander inmiddels opgebiecht dat het uit de hand is gelopen. Daar reageerde hij nauwelijks op. Hij is zelf ook druk met zijn affaire, we moeten maar allebei zo doorgaan, vindt hij. Tja, dit is dus de open relatie waar we voor hebben gekozen. We zijn nu ruim een jaar verder en ik twijfel steeds meer aan deze constructie. Wat begon als een bevrediging voor mijn lichamelijke behoeften, dat was het oorspronkelijke idee, is uitgelopen op een echte relatie. Ik ben verliefd op Marc en hij heeft mij de ogen geopend. Zo kan een relatie dus ook zijn, heb ik ervaren! Hoe het in de toekomst zal gaan, weet ik niet. Maar dat het tussen mij en Sander echt op aan het raken is, wordt me steeds meer duidelijk.”

Lees ook: ‘Mijn vriend mag niet weten dat ik een affaire heb met een vrouw’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen