Persoonlijke verhalen

Dieetgoeroe Sonja Bakker is terug: ‘Ik ben een gelukskind’

Twintig jaar geleden zat geen uitgever op haar boeken te wachten, maar daar liet Sonja Bakker (44) zich niet door tegenhouden. “Ik ben trots op mijn kinderen, mijn doorzettingsvermogen en dat ik met beide benen op de grond ben gebleven.”

Sonja Bakker schreef jaren geleden het boek Bereik je ideale gewicht. Door deze bestseller werd ze vanuit het niets opeens de diva van het dieet. Haar naam werd een werkwoord: iedereen die wilde afvallen, ging sonjabakkeren. Maar de laatste jaren was het stil. Waarom hoorden we zo weinig van haar? Dat ligt anders, vertelt ze. “Ik schrijf elk jaar een boek via Lidl. Mijn boeken liggen daar elke januari drie weken in de winkel, en dan gaan er honderdduizend exemplaren over de toonbank. Maar mensen die nooit in de Lidl komen, weten dat niet.”

Je nieuwe boek Summerproof met Sonja ligt gewoon in de boekhandel.

“Ja, en dat werd een knaller, hij kwam op nummer één binnen in de bestsellerlijst. We hebben wel even een feestje gevierd. De boekpresentatie was op het strand, het was prachtig weer, alle pers was er. We hadden Sonja-proof hapjes laten klaarmaken en iedereen kreeg het boek mee en een goodiebag.”

Je vader was er ook. Hij had net te horen gekregen dat hij ziek is.

“Daar kan ik niet veel over zeggen, ik vind het te persoonlijk. Mijn vader is mijn grote vriend. We bellen elke dag en we doen veel samen, van naar het casino tot op vakantie gaan. Mijn boeken staan in zijn loods, waar ook mijn uitgeverij is. Het is zo’n lieve vader en opa. Mijn moeder is mijn grote vriendin. Je kunt in je leven één grote vriend en één grote vriendin hebben. Hoe leuk is het als dat je ouders zijn? Ik ben een gelukskind. En dan heb ik ook nog een leuke vriend en fantastische kinderen.”

Ben je een optimistisch mens?

“Ja, het schiet niet op om je op het negatieve te richten. Elke dag brengt toch iets positiefs? Al is het maar lekker wandelen met de hond. Dat mijn boek op één binnenkomt, is extra leuk, maar niet het belangrijkste. Ik vind het leven gewoon leuk. Als ik pech heb, blijf ik er niet in hangen, maar ga ik door. Daarvoor vind ik het leven te kostbaar, je weet nooit hoelang het duurt. Ik vind het zonde om mijn dag te laten verpesten, dan probeer ik liever te bedenken hoe ik iets kan oplossen. Kan ik iets veranderen, dan doe ik dat. En zo niet, dan kun je wel in een hoekje gaan zitten janken, maar daar voel je je niet beter door.”

Terug naar je boek. Hoe verschilt dat van je eerdere boeken?

“Het is meer van deze tijd. Twintig jaar geleden aten mensen een gehaktbal met doorgekookte aardappelen en bloemkool, een Hollandse pot met veel koolhydraten erin. Nu willen we eenpansgerechten, minder koolhydraten en iets makkelijks. Dus in mijn boek zitten recepten en weekmenu’s die van deze tijd zijn. Een bloemkoolpizza bijvoorbeeld, en iets met broccolirijst. Dat kan  je tegenwoordig in elke supermarkt kopen. Ik werk met vijf ingrediënten, waarmee je binnen tien minuten iets lekkers op tafel zet. Als je je er strikt aan houdt er lekker bij beweegt, val je af. De een zes kilo, de ander drie. Als je zestig kilo weegt, val je niet ineens zes kilo af, maar als je honderd kilo weegt, haal je die zes kilo makkelijk. Ik geef de garantie dat je afvalt.”

Afvallen lukt niet (meer): dit is de reden volgens een deskundige

Jouw vriend Barry viel dertien kilo af met jouw methode.

“Ja, hij eet gezonder. Hij ontbijt met kwark met rood fruit en eet meer gebalanceerd. Hij is ook fitter geworden. Mannen eten vaak veel vlees, hij ook. Nu eet hij meer vis, minder koolhydraten en een lekkere salade tussen de middag. Hij heeft niet het gevoel dat hij op dieet is, het is meer een lifestyle.”

Dus hij zit niet bij jou onder de plak?

“Nee, hij is happy, haha. Voeding bepaalt grotendeels hoe je je voelt. Als je te vet eet, ben je vaak moe, lamlendig en hangerig. Maar als je salades eet, rood fruit en verse jus d’orange met een worteltje erin, functioneert je lichaam beter. Dat probeer ik door te geven aan Nederland. Als je je bewuster bent van je voeding, voel je beter en fitter en wordt het leven leuker.”

Sport je veel?

“Ik wandel en ga drie keer per week naar de sportschool. Bij mijn boek zit een weerstandsband, je hoeft niet per se naar de sportschool. Ik zeg wel altijd: als je daarna een lekkere reep of een zak chips eet, heeft sporten geen zin. Neem dan lekker wat fruit. Je moet wel gedisciplineerd zijn.”

Hoe heb je je vriend Barry leren kennen?

“Bij de pedicure. Ik zat daar en hij ging net betalen. Toen gingen we lekker kletsen, we bleven kletsen, dus ik zei: ‘Pak een stoel en kom er gezellig naast zitten.’ Mijn nageltjes moesten nog worden gedaan en opeens waren we twee uur verder. Hij vroeg of hij mijn nummer mocht hebben. Dat vond ik oké, maar ik zat nog midden in een van mijn boeken. Ik zou hem twee weken later bellen en het leven vieren. Sindsdien hebben we verkering. Het was liefde op het eerste gezicht. Dus alle dames: ga naar de pedicure, daar komen mannen en die zijn ook nog verzorgd. Ja, Barry had net zijn nagels laten doen. Ik hou van een nette man, niet van kalknagels of mannen met vuil onder hun nagels.”

Dit verhaal komt uit Vriendin 24Tekst: Ella Mae Wester. Foto: Bart Honingh. Visagie: Linda Huiberts.

Lees ook: Kim is in negen maanden 37 kilo afgevallen

Win 10x het boek Summerproof met Sonja

Vriendin geeft 10 exemplaren van Sonja’s nieuwe boek weg. Doe snel mee.

Reageer op dit artikel

Sas2kia5bre

Lijkt me leuk om weer nieuwe week menu’s uit te proberen en zo die paar winter kilo’s eraf te krijgen in de 6 weken voor de vakantie?

Beantwoorden