Persoonlijke verhalen

De zomer van Levi van Kempen: ‘Het is mijn droom om zo’n grote Boeing te vliegen’

Het is de mooiste tijd van het jaar: de zomervakantie! Zeven weken lang haalt Vriendin vakantieherinneringen op met BN’ers. Deze keer acteur en presentator Levi van Kempen (31), die een bijzondere manier heeft om te reizen: hij vliegt gewoon zelf!

“Ik ben niet iemand die snel in korte broek loopt,” valt Levi meteen met de deur in huis. In een hittegolf wil hij een uitzondering maken, “maar ze liggen bij mij niet boven op de stapel. Ik pak sneller een lange broek en kom er dan soms halverwege de dag achter: dit is te warm, haha. Ik heb ook niet zo veel leuke korte broeken, bedenk ik nu.” Veel maakt dat niet uit, want deze warme zomer heeft hij toch niet veel vakantie, op een paar dagen Valencia na. Want Levi is met iets bijzonders bezig, vertelt hij.

O, vertel? Waar gaat deze zomer bij jou aan ‘op’?

“Aan de pilotenopleiding die ik nu volg om straks in een Boeing 737 te kunnen vliegen. Ik word piloot ja! Niet dat ik mijn werk als presentator en acteur helemaal ga verlaten hoor, ik hoop het straks te combineren. Ik heb al drie, vier jaar mijn vliegbrevet, maar het is mijn droom om in zo’n grote Boeing te mogen vliegen en daar mijn beroep van te maken. Daar ben ik nu hard mee bezig. Ik zit momenteel in de theoriefase: dat zijn twee blokken van elk drieënhalve maand. Eind juli begon het tweede blok. Als ik alle veertien vakken heb gehaald, gaan we lekker aan de praktijk beginnen. Met andere woorden: vliegen!”

Lees ook: De zomer van Gaia Aikman: ‘Ik ben echt een zonnekind’

Was jij zo’n jongetje dat van kleins af aan al gek was van vliegtuigen?

“Absoluut. Ik ging geregeld naar vliegveld Lelystad om daar vliegtuigen te kijken. Rond mijn tiende ben ik ook andere dingen gaan doen: zingen, acteren, musical. Maar tegelijk wilde ik ook piloot worden. Ik heb veel flightsimulatorgames gespeeld, met radiografisch bestuurbare vliegtuigjes gevlogen, en op mijn zestiende meldde ik me aan bij de zweefvliegclub. Maar op een gegeven moment dacht ik: ik wil meer! Toen ben ik mijn brevet gaan halen. Eerst in Amerika, daarna in Nederland.”

En wat kun je daarmee?

“Daarmee kan ik hier op Hilversum of Lelystad een vliegtuigje huren en vliegen waar ik maar heen wil. Ook naar het buitenland, ja. Vriend en collega Mark van Eeuwen is ook piloot en we proberen elk jaar samen twee vliegtripjes te ondernemen. Dat kan in Europa zijn, Duitsland, Oostenrijk of Frankrijk bijvoorbeeld. Of we gaan samen een week naar Amerika, huren een kistje en gaan waar de wind ons brengt. We zijn allebei zó idolaat van vliegen, het is onze grootste passie.

We voelen elkaar aan, dat is belangrijk. Vliegen blijft risicovol, dus als je allebei kunt vliegen, let je goed op en zie je meer dan wanneer je alles in je eentje moet doen. Want het is hard werken. Maar als we op cruisehoogte vliegen, kun je heerlijk achterover zitten. Letterlijk met een armpje uit het raam!”

Lees ook: De zomer van Marlijn Weerdenburg: ‘Voor in de zon liggen heb ik te weinig geduld’

Wil je al vliegend ook de wereld zien?

“Ik vind reizen fantastisch, inderdaad. Amerika vind ik geweldig, daar ben ik vaak geweest. Ik ben vooral fan van de westkust: Californië, Arizona, Nevada. Maar ook het platteland is te gek. Daar zijn minder toeristen en de mensen zijn er vaak enorm aardig en gastvrij. Ik heb mijn vliegbrevet in Ohio gehaald, in the middle of nowhere. Amerika is een geweldig vliegland, overal heb je kleine vliegveldjes en vliegschooltjes. Het is daar een heel handig vervoersmiddel, omdat het land zo uitgestrekt is.”

Tekst: Tanja Spaander. Foto’s: Ruud Hoornstra. Visagie: Wilma Scholte. Met dank aan: Zoku International, Amsterdam.

Reageer op dit artikel