vrouw

Daisy: ‘Niemand weet over dat ene slippertje’

Daisy (28) is al bijna twaalf jaar samen met Jeffrey (30). Ze gaan volgend jaar trouwen. Maar naarmate de datum dichterbij komt, krijgt Daisy steeds meer zenuwen. Niet vanwege de grote dag, wel vanwege haar grote geheim.

Daisy: “Volgend jaar mei gaan mijn vriend Jeffrey en ik trouwen na een relatie van meer dan twaalf jaar. Hij heeft me heel romantisch met Kerst gevraagd, te midden van al onze dierbaren en we zijn vrijwel meteen aan de slag gegaan om alles te regelen: het stadhuis, de kerk, de feestlocatie, band en fotograaf. We hebben inmiddels al zo veel vastgelegd, dat we eigenlijk alleen nog de bloemen en mijn jurk moeten uitzoeken. Maar daar ben ik laks mee. Ik blijf het maken van een pasafspraak uitstellen. Ik verzin steeds een excuus tegen mijn moeder, zus en vriendin. Dat ik bijvoorbeeld eerst nog vijf kilo wil afvallen of nog geld wil sparen. De werkelijke reden vertel ik niet: dat ik het jurkenritueel uitstel omdat ik kamp met een gigantisch schuldgevoel en niet goed weet wat ik moet doen. Ik hou zielsveel van mijn verloofde, maar tegelijkertijd houd ik een groot geheim voor hem verborgen.
Het liefst zou ik Jeff voor het trouwen opbiechten dat ik hem ontrouw ben geweest en een slippertje heb gemaakt, maar ik ben bang dat hij heel boos zal zijn, mij het huis uitschopt en het huwelijk afblaast. Dan ben ik niet alleen hem kwijt, ook mijn vrienden en familie. Bovendien zullen zij ook niet blij zijn en me extra hard veroordelen, omdat ik zelf altijd heel rechtlijnig ben geweest en vreemdgaan en affaires enorm afkeur.”

Recht op vergeving

“Zeven jaar geleden beleefde mijn zwager, de man van mijn dertien jaar oudere zus Karlijn, een korte affaire met zijn collega. Hij is toen een paar weken uit huis geweest en liet mijn zus en hun zoon van elf alleen achter. Mijn zus was gebroken, ik woedend. Voorheen mocht ik mijn zwager altijd graag, ooit was ik hun bruidsmeisje en logeerde er vaak, toen ze nog geen kinderen hadden, maar nu haatte ik die man tot in mijn tenen. Hoe kon hij dit mijn zus en neefje Liam aandoen?
In de dagen dat mijn zwager bij zijn scharrel woonde, zat ik veel bij mijn zus. Ik het begin stortte Karlijn haar hart steeds bij me uit en was woedend op haar man, maar na een tijdje merkte ik dat haar toon veranderde. Mijn zwager appte en belde haar veel. Hij kwam ook weer langs, zei dat hij mijn zus en Liam zo miste en vroeg om een tweede kans. Die gaf mijn zus met liefde. Karlijn was veel te blij dat haar gezin weer compleet was.
Voor mij onbegrijpelijk. Ik snapte niet dat mijn zus hem, na alles wat er was gebeurd, zo makkelijk terugnam. Hij had haar maandenlang voorgelogen en bedrogen, dan heb je toch geen eigenwaarde als je hem weer je huis binnenhaalt? Ook had hij honderden euro’s besteed aan etentjes en cadeautjes voor die vrouw met wie hij vreemd ging.  Geld dat van het gezin was.
Maar ik stond alleen in mijn boosheid. Jeffrey vond me te hard. Hij steunde mijn zus. Het was immers haar leven, haar keuze. Mijn ouders keurden tegenover mij het gedrag van mijn zwager wel af, maar geloofden dat ieder mens fouten kan maken en ook recht heeft op vergeving. En dus omarmden ze mijn zwager ook weer. Ik kon dat niet. Ik heb hem nog jaren genegeerd, ik meed verjaardagen en feestjes als hij thuis was of ging expres aan de andere kant van de kamer zitten.
Inmiddels ben ik weer on speaking terms, maar ik vind mijn zwager nog steeds de grootste loser op aarde. Ik mag van mijn ouders hem niet meer ‘die enorme klootzak’ noemen als we over hem praten, maar ik kan zijn voornaam niet over mijn lippen krijgen. Vandaar dat niemand zou begrijpen dat ik met mijn principes en normen en waarden, zelf óók vreemd ben gegaan. Eigenlijk snap ik het zelf ook niet.”

Spontaan en flirterig

“Het klinkt als een slap excuus, maar het slippertje is me echt overkomen. Er was veel drank in het spel en ik heb me mee laten slepen door de aandacht en charmes van een andere man. Inmiddels ook de enige andere ervaring die ik heb met mannen, naast Jeffrey.
Het was absoluut geen vooropgesteld plan om vreemd te gaan. Het gebeurde afgelopen mei, toen ik naar een beurs ging in Duitsland. Het was een tweedaagse evenement, dus ik had een hotelletje geboekt in de buurt van het complex. Daar sliepen nog meer collega’s van mij, vanuit het hele land. Zoals Kjeld die in het noorden van het land werkt in een salon en met wie ik ’s morgens vroeg had afgesproken, omdat we in hetzelfde hotel zouden slapen.
Kjeld kende ik alleen van naam en van mails. Toen ik hem ‘s morgens leerde kennen, dacht ik meteen: die valt op mannen. Aan de ene kant vanwege zijn beroep, er werken niet heel veel heteroseksuele haarstylisten in onze branche, maar aan de andere kant ook door zijn doen en laten. Hij was spontaan, gezellig en flirterig. Ik genoot van zijn uitstraling en aura ging graag op zijn geflirt in, onder het mom ‘gays zijn een girls best friend’. Maar daardoor heb ik ongewild iets bij hem aangewakkerd, want hij viel op vrouwen.
Op de beurs hadden we de grootste lol en we trokken vrijwel de hele dag met elkaar. Stomtoevallig bleken we in ons hotel precies twee kamers naast elkaar te hebben op de gang. Na even douchen en opfrissen, gingen we samen de stad in om ergens te eten. Hij bestelde meteen een fles Prosecco en we kletsten honderduit.
In het restaurant vertelde ik hem dat ik ging trouwen en kwam ik erachter dat zijn laatste relatie, met een vrouw dus, pas uit was. Hij bleef maar bijschenken en we werden steeds loslippiger. Ik gaf toe nog nooit met een man intiem te zijn geweest, behalve mijn aanstaande echtgenoot. Ik had zelfs nog nooit met iemand anders dan hij gezoend. Kjeld biechtte op dat hij mij erg sexy en aantrekkelijk vond. Of door het nu kwam doordat hij ontzettend veel werk van me maakte, of door de alcohol en de gezellige avond, maar toen hij mij probeerde te kussen, duwde ik hem niet weg. We zakten erna door in een Grand Café waar we hand in hand zaten als verliefde pubers en steeds zoenden.”

Spijt en schaamte

“Niemand kende me hier, dus ik waande me veilig en voelde me hartstikke jong en onbezonnen. Ik genoot van alle aandacht en dacht geen seconde aan thuis, aan mijn verloofde – die me eerder nog een fijne avond had toegewenst en dacht dat ik met een hoop collega’s op stap was – noch aan mijn aanstaande bruiloft. Ik verkeerde in het hier en nu en dat was helemaal leuk. Toen Kjeld en ik tegen twaalven flink aangeschoten in ons hotel terechtkwamen, leek het me ook niet meer dan logisch dat we samen een kamer en bed deelden.
De spijt, ontzetting en schaamte over wat ik allemaal had gedaan, kwamen pas de volgende dag, toen ik tegen vijf uur wakker werd in de armen van een vreemde man. Ik vluchtte naar mijn kamer waar ik meteen ging douchen en in één klap nuchter was. Jeffrey had mij ’s nachts nog geappt, dus om zeven uur belde ik hem op. Ik jokte dat mijn batterij leeg was geweest en dat ik direct in slaap was gevallen en dus niet had gereageerd. Jeffrey was relaxed en wenste mij een fijne tweede congresdag toe en hoopte dat we ‘s avonds gezellig een hapje konden gaan eten.
Die dag ben ik Kjeld zo veel mogelijk uit de weg gegaan. Aan het eind van de middag kwam ik hem tegen en heb ik hem laten weten dat de nacht samen wat mij betreft een eenmalige actie was geweest. Ik zei dat ik me erg schaamde over mijn gedrag en dat dit nooit mogen gebeuren. Dit verdiende mijn lieve verloofde absoluut niet. Kjeld zei dat hij het begreep. Hij bedankte me voor de gezelligheid en wenste me veel geluk toe in mijn huwelijk.”

Zelf mijn grootste vijand

“Eenmaal thuis in mijn vertrouwde omgeving, ver van Kjeld en het Duitse avontuurtje, dacht ik: oké, alles vergeten en we gaan weer door.  Alsof dat zo makkelijk is. Het lukte me totaal niet om het uit mijn gedachten te krijgen, vooral omdat ik niet met mezelf kon leven. Ik vond het zo verschrikkelijk wat ik gedaan had.
Om die reden heb ik het ook tegen niemand uit mijn omgeving verteld. Jeff niet, mijn ouders niet. Zelfs mijn allerbeste vriendin die ik al 23 jaar ken en die echt elk detail uit mijn leven kent, hoe klein ook, heeft geen idee wat ik heb uitgespookt tijdens het congres. Zij weet precies van het gedoe met mijn zwager en mijn boosheid erover. Ik zou compleet voor joker bij haar staan als ik nu met een eigen ontrouw op de proppen kom.
Dat betekent dat ik alles binnenhoud en zelf probeer een plekje te geven. Maar dat lukt steeds minder goed. Er zijn geen woorden voor wat ik heb gedaan en ik ben net zo erg, misschien wel slechter dan mijn zwager. Hij was tenminste nog verliefd op die vrouw, ik slechts gecharmeerd door aandacht van een ander. Die paar uur plezier die ik had, wegen niet op tegen al die ellende die ik nu voel en doormaak.
Niemand hoeft medelijden met mij te hebben en ik vraag niet om begrip of vergiffenis. Ik ben zelf mijn grootste vijand. Ik vind het absoluut niet kunnen wat ik gedaan heb. Ik probeer mezelf uit alle macht te vergeven, maar weet niet hoe. Op een forum waar ik via een fake Facebook-account anoniem mijn verhaal deelde, gaf iemand als tip om het te zien als ‘een laatste stuiptrekking als vrijgezel, vlak voor mijn huwelijk’, maar dat lukt met mate. Vooral ‘s nachts komt het extra hard in mijn dromen terug. Ik droom dan de gekste dingen, maar elke keer word ik met een heel naar gevoel wakker, als ik realiseer wat ik heb gedaan.
Ik zou helemaal schoon schip moeten maken bij mijn verloofde. Maar daarvoor mis ik moed. Er zit niets anders op dan dit doorzetten en leven met mijn geheim. Ik hoop maar dat het schuldgevoel op de duur zal slijten en dat ik straks toch volmondig ‘Ja, ik wil’ durf te zeggen.”

Vriendin’s favoriet

Affaires en overspel bestaan al sinds het huwelijk werd uitgevonden, en ook de aversie ertegen. En toch weten we maar weinig over dit eeuwenoude taboe, dat wereldwijd wordt veroordeeld maar ook wereldwijd plaatsvindt. In Liefde in verhouding geeft psychotherapeut Esther Perel een heldere en gedurfde nieuwe kijk op relaties, trouw en verlangen. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Tekst: Joan Makenbach. Om privacyredenen zijn alle namen veranderd, De echte namen zijn bekend bij de redactie.​​​​​​
Foto: Getty Images

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.