Persoonlijke verhalen

Checken wat je kind online doet? ‘Check niet continu, je kunt niet alles bij ze weghouden’

Houd je alles in de gaten wat je kind online doet? Of vertrouw je erop dat het geen rare dingen doet? En hoe kijk je aan tegen online privacy van je puber? Een deskundige geeft tips.

Jolanda Pikkaard (57) heeft een zoon en een dochter: Sem (17) en Isis (13). Zij schreef het boek Met je smartphone het bos in.

Je kunt het beter positief benaderen

“Af en toe erger ik me aan al die negatieve geluiden over de smartphone, iPad, tablet en laptop. Alsof kinderen er alleen maar slechte dingen mee doen, het alleen maar gevaarlijk is en ze er niks van leren. Ik weet dat mijn dochter veel op Instagram zit en mijn zoon gamet. Ik vind dat prima, want ze gebruiken die apparaten – smartphone en tablet – daarnaast ook voor school, om dingen uit te zoeken of om boeken te lezen. Verdwijnen doen de digitale apparaten niet meer, dus kun je het als ouder maar beter positief benaderen.

Leerzame spelletjes spelen

Dat was ook mijn uitgangspunt toen ik het boekje Met je smartphone het bos in schreef. Je kunt het erg vinden dat je kind veel of onzinnig digitaal bezig is, maar je kunt de apparaten ook inzetten op een positieve manier. Als je bijvoorbeeld met z’n allen het bos ingaat, is het leuk om een natuurgame te spelen of een vogelapp erbij te hebben.

Kind online checken? Ik laat ze vrij

Tuurlijk vind ik ook dat we met z’n allen veel te veel op onze smartphone zitten. Ook vind ik dat er dingen gebeuren waarover ik het moet hebben met mijn kinderen. Mijn dochter mag bijvoorbeeld niet chatten met vreemden en ik zie precies welke apps ze downloadt, omdat haar mobiel is gekoppeld aan mijn computer. Verder laat ik ze online vrij. Mijn zoon is al bijna achttien en mijn dochter check ik ook niet continu, omdat ik weet dat ze geen gekke dingen doet. Of een ouder erbovenop moet zitten, hangt af van het kind dat je hebt én van de groep om hem of haar heen. En dan nog… Feit blijft dat je niet alles bij ze kunt weghouden.”

Lees ook: Suzanne: ‘Ik projecteerde mijn angsten op de kinderen’

Reageer op dit artikel