Vrouw (6)

Carry vergaf haar beste vriendin: ‘Een paar weken later overleed ze’

Net als een huwelijk kennen ook vriendschappen ups en downs. De band tussen Carry en haar beste vriendin Lenneke veranderde toen Carry oma werd.

Beste vriendin sinds de basisschool

Carry (55): “Lenneke en ik kenden elkaar al sinds de basisschool. We waren beste vriendinnen, maar zagen elkaar toen we volwassen waren niet heel veel meer. Lenneke leidde een totaal ander leven dan ik: zij had geen kinderen en was altijd druk met haar honden en ik was druk met mijn gezin. Toch was het altijd goed als we elkaar zagen.”

Afstand nemen

“Dat veranderde in de periode dat ik oma werd, nu acht jaar geleden. Ze reageerde plotseling anders op mij, kortaf en koel. Ze negeerde mijn verhalen over mijn kleinzoon, ging er niet op in en vroeg nooit naar hem. Alsof hij niet bestond. Ik had geen idee waarom ze zo deed en nam afstand. Ik was ook best boos: als er iets is, kun je het toch gewoon zeggen?! Lenneke deed geen enkele moeite meer voor onze vriendschap, ze belde niet meer en liet ook met verjaardagen niets meer van zich horen. Ik vond het heel verdrietig, maar legde het naast me neer. Blijkbaar gebeurt dit in het leven.”

Ongeneeslijk ziek

“Drie jaar geleden hoorde ik van een andere vriendin, die haar nog weleens sprak, dat Lenneke ongeneeslijk ziek was. Ze had longkanker en had nog maar een paar maanden te leven. Dat raakte me diep. Ik heb al mijn boosheid aan de kant geschoven en contact gezocht. Lenneke deed alsof er niets aan de hand was, ze was zelfs vrolijk! Het was heel surrealistisch.”

Lees ook: ‘Die verre vakantie kostte ons onze vriendschap’

Geen verklaring

“We spraken in het begin allebei niet over onze ‘break’. Er was nu iets belangrijkers aan de hand; Lenneke zou doodgaan. Toch kaartte ik het uiteindelijk wel aan, heel voorzichtig. Ik zei dat ik het zo jammer vond, dat het zo gelopen was. En dat ik niet begreep waarom het zo was gegaan. Ze wuifde mijn punt resoluut weg, bagatelliseerde het. Ze gaf geen verklaring voor haar gedrag, maar maakte wel duidelijk dat ze het er niet over wilde hebben. Ik besloot het te laten rusten. Een paar weken later overleed ze.”

Nog steeds onduidelijk

“Ik ben blij dat ik haar nog een paar keer gezien heb. Op haar crematie kwam al het verdriet er bij mij uit. Ik heb Lenneke haar vreemde gedrag van destijds kunnen vergeven, maar het zal altijd een vraagteken in mijn leven blijven.”

Lees ook: Mathilde: ‘Na de wintersport was onze vriendschap voorbij’

Foto: Getty Images

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • abonnee
    abonnee
    vreselijk, een reden om altijd alles uit te praten ook al riskeer je een ruzie.
    Beantwoorden

Gerelateerde artikelen