Persoonlijke verhalen

Carmen: ‘Ook met een maatje meer kun je je mooi voelen’

Model en Miss top of the world plussize Benelux 2017 Carmen (44) wil vrouwen laten zien dat ze trots mogen zijn op zichzelf. Mét hun rondingen én rimpels. “Ik vind dat je je imperfecties kunt omarmen.”

Carmen: “Ik geloof dat er een tijd is aangebroken waarin mensen voor hun smaak durven uitkomen. Vanuit modehuizen en de media werd ons lange tijd het schoonheidsideaal van slanke vrouwen opgelegd, terwijl er genoeg mensen zijn die houden van rondingen. Ook de opvatting ‘hoe jonger, hoe aantrekkelijker’ is niet meer van nu. Ik vind ze prachtig: foto’s van oudere dames met zilverkleurige haren, daar kijk ik graag naar. Elke rimpel zorgt voor meer persoonlijkheid en uitstraling. Uiteraard blijft er altijd interesse in jonge, strakke modellen, maar er ontstaat óók een andere focus. Voor iedereen die op zoek is naar imperfecties en herkenning, want zeg nou eerlijk: welke vrouw lijkt in het echte leven op een Victoria’s Secret Angel?” 

Nieuwe tijd
“Als plussize-model van 44 hoop ik iets bij te dragen aan deze nieuwe tijd. Ik wil vrouwen laten zien dat je je imperfecties kunt omarmen. Dat je trots mag zijn op je lichaam en uitstraling. Als ik na een fotoshoot in de auto stap, heb ik altijd vleugels. Ik vind het namelijk heerlijk om te worden opgemaakt en mooie kleren te showen. Tijdens het fotograferen ontstaat een glamourwereld waar ik graag helemaal induik. Ik zie het als een creatief proces waarin ik het beste uit mezelf haal. Ook besef ik elke keer dat ik er best mag zijn. Een gevoel dat voor mij lange tijd niet vanzelfsprekend was.” 

Eigenwaarde
“Op de lagere school had ik het niet makkelijk. Als jong meisje was ik al stevig en fors. Vooral jongens vonden het leuk om me daarmee te pesten. Ze riepen dat ik dikke billen had en lelijk was. Als je dat maar vaak genoeg hoort, ga je het geloven en krijg je een afkeer van je eigen lijf. Met gym werd ik altijd als laatste gekozen, niemand wilde mij in z’n team. Ik had nauwelijks vriendinnen, omdat ik werd buitengesloten.
 

'Achteraf zijn het juist deze dingen die een litteken achterlieten en een deuk sloegen in mijn zelfvertrouwen.'
 

Ik weet nog steeds niet waarom dat gebeurde, maar het deed pijn. Op een zomerse dag verzamelde ik een keer de moed om te vragen of iemand na schooltijd met mij wilde spelen. Maar iedereen had plannen of verzon een smoes. Die middag ging ik met mijn moeder en broertje naar het zwembad en daar zat natuurlijk de hele klas, gezellig op een kluitje op het grasveld. Ik voelde woede en verdriet, maar vooral onbegrip, want wat was er mis met mij? Achteraf zijn het juist deze dingen die een litteken achterlieten en een deuk sloegen in mijn zelfvertrouwen. Ik probeerde anders te lopen, rechtop met ingehouden adem, om maar een beetje slanker te lijken. Ook maakte ik er een gewoonte van om altijd de hoeken van een ruimte op te zoeken, zodat niemand mijn billen kon zien. Soms probeerde ik af te vallen. Weight Watchers, een fruit- en yoghurtdieet: ik deed het allemaal, maar hield het nooit lang vol, omdat ik schreeuwende honger kreeg en vervolgens aanviel op chocola en koekjes.” 

Lees het hele verhaal van Carmen in Vriendin 50. Voldoe jij niet aan het standaard schoonheidsideaal, maar ben je trots op jezelf, net als Carmen? En wil je hierover vertellen? Mail je verhaal naar post@vriendin.audax.nl. 

Reageer op dit artikel