Persoonlijke verhalen

Brigittes vriend was gokverslaafd: ‘Hij gokte al ons geld erdoorheen’

Het geluk lacht Brigitte toe, met een lieve vriend en een baby op komst. Dat verandert als ze een schokkende ontdekking doet. Haar vriend blijkt gokverslaafd. “Ik opende de ene brief na de andere: aanmaningen van schuldeisers, achterstallige betalingen…”

Brigitte: “Ik leerde Willem kennen via mijn werk, eind 2004. We spraken een keer af en het klikte. Ik vond hem een leuke, spontane man. Echt zo’n gangmaker. Maar hij was ook heel gevoelig: hij vertelde open over zijn zieke moeder, die hij tot haar dood had verzorgd. Dat Willem in een caravan woonde op de camping van zijn oom, vond ik in eerste instantie best vreemd, maar hij  legde uit dat hij bij zijn moeder had ingewoond en dat het huis na haar overlijden was verkocht.”

Heel zorgzaam

“Een half jaar later woonden we samen. We hadden het leuk. Willem kon goed overweg met mijn familie en ook met m’n vrienden, met wie we gezellige dingen deden. Voor mij was hij de man met wie ik wilde trouwen en kinderen wilde krijgen.  We waren dan ook dolblij toen in 2008 bleek dat ik zwanger was. Willem was superlief en zorgzaam. Als ik uit m’n werk kwam, was hij al thuis en had vaak al gekookt.”

Jessica was jarenlang verslaafd aan gokken, alcohol en drugs

Ellendige brieven

“Toen ik acht weken zwanger was en voor het eerst in jaren ziek thuis bleef, viel me iets op. Er kwam post binnen waarbij ik vraagtekens zette. Enveloppen met logo’s van financiële instanties of met het opschrift ‘vertrouwelijk’. Ik kreeg er een naar gevoel bij en besloot er een open te maken. Het was een dagvaarding, ik wist niet wat ik zag. Ik opende nog meer post en hield de ene ellendige brief na de andere in mijn handen: aanmaningen van schuldeisers, achterstallige betalingen, berichten van deurwaarders die hij blijkbaar normaal gesproken onderschepte. Het ging om duizenden euro’s. Onze huur bleek twee maanden niet te zijn betaald en de verzekering al een jaar niet. Dat nieuws sloeg in als een bom. Ik belde mijn vriendin Didi. ‘Kom hierheen,’ zei ze, ‘en neem alle post mee.’ Bij haar thuis doken we samen in de administratie.”

Wie was hij?

“Willem en ik hadden een gezamenlijke bankrekening en daarnaast ieder onze eigen rekening. Hij regelde alle financiën voor het huis, inclusief de verzekeringen, zei hij. Ik vertrouwde hem daarin volledig. Ten onrechte dus. Willem bleek ook geregeld geld te hebben gepind van onze gezamenlijke rekening. En ik ontdekte ook transacties bij gokhallen en betalingen aan online goksites. Ik stond werkelijk perplex, dit had ik zó niet verwacht. Mijn veilige thuisbasis viel in één klap aan diggelen. Ik woonde samen met Willem en we kregen een kind, maar wie was hij eigenlijk echt?”

Al jaren gokverslaafd

“Via internet ging ik op zoek naar Willems broer, die ik nooit had ontmoet omdat Willem al jaren geen contact meer met hem had. Ik belde hem en hij bevestigde mijn ergste vermoeden: Willem was gokverslaafd, al vanaf zijn puberjaren. Professionele hulp had hij altijd geweigerd. Wel leende hij vaak geld bij mensen, hij had overal schulden. Willem vertelde veel leugens. Ook aan mij, zo bleek. De camping waar hij had gewoond, was bijvoorbeeld niet van zijn oom. Over zijn zieke moeder had hij niet gelogen, maar ik vroeg me wel af wat er nog meer niet klopte. Ineens zag ik hem met heel andere ogen.”

Dit verhaal komt uit Vriendin 11.

Lees ook: Chantal: ‘Mijn man en ik kwamen uit onze relatiecrisis’

Foto: Pexels

Reageer op dit artikel