Placeholder

Stefanie: ‘Wim Kok is overleden en ik denk even aan hem en andere jeugdhelden’

‘Wim Kok is overleden’, zegt Dirk. ‘Oh, ja? Jeetje.’ Misschien reageer ik te geraakt. De oud-premier is tachtig jaar geworden.

‘Wim Kok is overleden’, zegt Dirk. ‘Oh, ja? Jeetje.’ Misschien reageer ik te geraakt. De oud-premier is tachtig jaar geworden.

Toen ik jong was, hoorde hij erbij. Niet dat ik op hem stemde, maar hij vulde vaak de woonkamer als het nieuws op de televisie was. Piepjong was ik toen al niet meer. Ik was vijfentwintig toen mij moeder overleed. Dat was op de helft van Koks leiderschap.

Lubbers
In mijn jeugd was Lubbers de minister-president. Als kind kende ik zijn gezicht, ook al wist ik niets van politiek. Ruud Lubbers hoorde een beetje bij onze oude woonkamer met het bruine, leren bankje waar mijn moeder soms eventjes ging zitten, haar armen om haar benen geslagen, een klein puntje van de zitting in beslag nemend. Mijn zus en ik vaak zittend op de oude stoeltjes met hun opnieuw beklede, beige zittingen, terwijl de geur van gedoofde kaarsjes in de kamer hing. Lubbers nam bezit van die kamer. Steeds heel kort, maar wel zo veelvuldig, dat hij erbij ging horen. Soms lag hij op tafel en keek mij aan vanaf de voorpagina van het Katholiek Nieuwsblad. Maar Lubbers leeft ook al niet meer. En of hij nou een goede premier was of niet, hij doet mij denken aan mijn jeugd, als een liedje dat mij terug voert naar een bepaalde tijd. Zelfs als het geen mooi liedje is.

Sjoukje Hooymaayer
Vorige maand overleed actrice Sjoukje Hooymaayer. Ze kwam onze woonkamer binnen als dokter van der Ploeg. Mijn moeder, die weinig televisie keek, ging voor Zeg ‘ns Aaa op het bruine, leren bankje zitten, nadat ze thee met biscuitjes en blokjes chocolade had klaargezet. Dat beeld is verankerd in mijn hoofd, maar de mensen uit het beeld bleken sterfelijk te zijn.

Jeugdhelden
Zelfgekozen jeugdhelden: Ria Brieffies, van de Dolly Dots en acteur Patrick Swayze stierven in 2009 kort na elkaar. Met het sterven van beroemde persoonlijkheden, sterft er een stukje van mijn jeugd mee, van de tijd dat mijn ouders voor altijd bij mij zouden blijven. Dat zijn ze nog steeds: in mijn herinnering, in Adriana en zelfs in mijn adoptiekinderen, in de hemel en in mij. Het leven is eindig, ook als je lief bent, kinderen hebt, sterk bent, rijk, beroemd of charismatisch. Michael Jackson, George Michael, David Bowie, Aretha Franklin, mama, papa, tante Ria, buurman Jaap, ze zijn niet meer bij ons. Ik kijk met een glimlach terug, maar geniet van al het nieuwe, want ik ben nog lang niet uitgeleefd.

OVER STEFANIE

Stefanie (45) adopteerde de kinderen van haar vriend Dirk: Christianne, Deborah, Faith en Nico. 7 jaar geleden kregen zij samen Adriana. Het gaat niet altijd vlekkeloos, maar het gezin draait al ruim 20 jaar!