Stefanie: ‘Moge MeisjeDjamilla gelukkig zijn’

Ik kwam er achter dat je geen Boeddhist of kloosterzuster hoeft te zijn om te mediteren of liefdevolle vriendelijkheid te beoefenen. Er waren moeilijkheden in ons samengestelde gezin met adoptiekinderen. Mijn gevoel ging een eigen leven leiden. Ik werd angstig.

Ik kwam er achter dat je geen Boeddhist of kloosterzuster hoeft te zijn om te mediteren of liefdevolle vriendelijkheid te beoefenen. Er waren moeilijkheden in ons samengestelde gezin met adoptiekinderen. Mijn gevoel ging een eigen leven leiden. Ik werd angstig.

De schaduw van verdriet en angst moest verdwijnen, maar hoe? Gesprekken bij een betrokken psychologe en EMDR-behandelingen hebben mij gesterkt, maar ik wilde dieper gaan. Ik leerde mindfulness, meditatie en liefdevolle vriendelijkheid in mijn leven integreren. Ademhalingsoefeningen werden nog wel gestoord door allerlei gedachtes en gevoelens. Ik leerde dat die er mochten zijn.

Ik gun iedereen innerlijke rust

Als je door angst paniekerig wordt, kun je jezelf ‘resetten.’ Adem diep in door je neus. Blaas de ingeademde lucht in drie krachtige stoten naar buiten. Doe dat een paar keer achter elkaar. Je zult merken dat je rustiger wordt.

Door het toepassen van liefdevolle vriendelijkheid word ik gelukkiger

Terwijl ik rustig in- en uitadem, zeg ik bijvoorbeeld het zinnetje: ‘Moge ik vrij zijn van angst.’ Als de woorden mijn hart bereiken, pas ik een zin toe op iemand die dicht bij mij staat: ‘Moge mijn kind gelukkig zijn.’ Daarna probeer ik het bij een neutraal persoon: ‘Moge de postbode vrij zijn van verdriet.’ Dan schakel ik over naar iemand door wie ik mij gekwetst voel: ‘Moge mevrouw Dootjes innerlijk gelukkig zijn.’

Glimlachen is goed

Ik glimlach erbij. Als je glimlacht, krijgen je hersenen het seintje: ‘Ik ben gelukkig.’ Het wordt vanzelf een ware lach. Ik mediteer als ik bij Adriana in bed lig. Soms ook samen met haar: ‘Adem in, adem uit. Je bent in een bos. Je ruikt de dennenbomen…’

Mindful wandelen

Mindful wandelen is ook heerlijk. Dan adem ik diep in en uit en merk, zonder oordeel, alles om mij heen op. Ik doe dit nu een aantal jaar en heb minder last van angst en verdriet. Ook leef ik meer in het nu. Het lijkt zelfs alsof problemen die er zijn verminderen. Ik ben er nog niet, maar wacht niet met genieten tot ik mijn ultieme doel heb bereikt.

MeisjeDjamilla

Als Adriana Youtube filmpjes van MeisjeDjamilla bekijkt, gaan mijn nekharen overeind staan. De vlogster test speelgoed en doet proefjes met bijvoorbeeld speelslijm. Ze roept continu: ‘Oh my God!’ Ook is ze royaal met de bijvoeglijke naamwoorden: mega, ontzettend, super en ongelofelijk. Tenenkrommend! Ik wil mijn dochter niet verbieden om naar deze video’s te kijken, maar kies er voor MeisjeDjamilla te laten zijn en denk: Moge MeisjeDjamilla gelukkig zijn.

Bron: ik heb o.a. veel gehad aan ‘Liefdevolle vriendelijkheid’ van Sharon Salzberg, zie hieronder.

OVER STEFANIE

Stefanie (45) adopteerde de kinderen van haar vriend Dirk: Christianne, Deborah, Faith en Nico. 8 jaar geleden kregen zij samen Adriana. Het gaat niet altijd vlekkeloos, maar het gezin draait al ruim 20 jaar! Lees hier al haar blogs terug.