Placeholder

Stefanie: ‘Dankzij Adriana’s paardrijlessen worden we iets meer buitenmensen’

In de vakantie gaan de paardrijlessen een aantal weken door. Leuk voor Adriana. Ik geniet er ook van. Ik word al blij als we aan komen rijden en paarden in de wei zie staan.

In de vakantie gaan de paardrijlessen een aantal weken door. Leuk voor Adriana. Ik geniet er ook van. Ik word al blij als we aan komen rijden en paarden in de wei zie staan.

Een manage vol hooibalen en dieren

Er staan ook paarden in de stallen. Na de les loopt Adriana de schuur met stallen binnen.
‘Mag dat wel?’ vraag ik.
‘Dat mag wel’, hoor ik een heldere stem zeggen. Het is de dochter van de eigenaars van de manege. Met een grote vork in haar hand komt het meisje, van een jaar of achttien, achter een hooiberg vandaan.
‘Leuk om hier rond te kijken’, antwoord ik. Het stabij hondje van de manege loopt achter ons aan. Ik volg Adriana. We komen langs hooibalen. Op een stutbalk hangt een handgeschreven briefje. ‘Doosje eieren 1 euro’, staat erop. Dat zijn natuurlijk eieren van echte scharrelkippen.

Hond en paard

Ik aai een zwarte merrie over haar voorhoofd. ‘Linda,’ staat er boven de stal. Het edel dier buigt met haar hoofd naar Adriana toe.
‘Het paard wil bij mij zijn’, zegt Adriana.
‘Ze merkt dat jij van paarden houdt’, antwoord ik.
‘Wat een lieverd’, zeg ik.
‘Dat is mijn paard’, zegt de dochter van de manegehouders trots. Nu buigt het enorme dier zich naar het stabijtje dat achter ons aan is blijven lopen. Het hondje richt zijn snuit op naar het paard. Het grote en kleine dier knuffelen elkaar. Dat ziet er zo vertederend uit, dat ik een ‘Ooooh’, niet kan onderdrukken.

Kat en cavia’s

Adriana wil ook een hond. In een rijtjeshuis met een buitenshuis werkend bestaan, vind ik dat niet ideaal. Als we buitenaf zouden wonen, zou ik best een hond willen. Wij zijn geen uitgesproken buitenmensen. Ik doe mijn best, maar spectaculair is het niet. Onze kat ligt vaak buiten op een tuinstoel. Bij mooi weer staan de cavia’s achter huis op het gras. We hebben een zandbak, waar Adriana ooit, zonder vrees, een dikke pad heeft uitgehaald.

Soms planten we aardbeien- of muntplantjes, die uiteindelijk weer verpieteren. Af en toe maken we een boswandeling en bekijken dan rupsen en mieren. Ons leven is niet te vergelijken met het leven op deze grote boerderij, waar de natuur om ons heen danst.

Ponydag

Adriana aait het hondje en zegt: ‘Nu heb ik toch een beetje een hond, omdat ik hier paardrijles heb.’ Aan het eind van de vakantie mag Adriana ook nog naar een ponydag op de manege. Dan heeft ze ook een beetje een pony.

Over Stefanie

Stefanie (44) adopteerde de kinderen van haar vriend Dirk: Christianne, Deborah, Faith en Nico. 7 jaar geleden kregen zij samen Adriana. Het gaat niet altijd vlekkeloos, maar het gezin draait al ruim 20 jaar!

Ook interessant: Stefanie: ‘De pijn in mijn pols bleek carpaal tunnel syndroom te zijn’