Stefanie: ‘Adriana is een echte waaghals in de Efteling’

Voor Adriana is het de eerste keer Efteling. Ik ging er toen ik klein was op familiedagen al naartoe met mijn ouders, zussen, neven, nichten, ooms en tantes.

Voor Adriana is het de eerste keer Efteling. Ik ging er toen ik klein was op familiedagen al naartoe met mijn ouders, zussen, neven, nichten, ooms en tantes.

De Python

Met een knoop in mijn maag stapte ik naast mijn oom in de splinternieuwe Python, terwijl de broer van mijn moeder honderduit praatte over de loopings en kurkentrekker. Acht jaar was ik. Adriana is net acht geworden. Nu ga ik met haar in dezelfde achtbaan.
‘Nog een keer!’ roept onze daredevil als we eruit komen.

Kleine waaghals

Vroeger was ons oudste kind ook een waaghals, de tweede vond attracties veel te spannend, de oudste van de tweeling durfde wel weer overal in en de jongste bleef liever staan kijken. Volgens de trend is ons vijfde kind dus een waaghals.

Vrije val van bijna 40 meter, brrr…

Ik offer me nogmaals op en ga naast Adriana in het treintje van de achtbaan zitten. Voordat ik erover na kan denken draai ik over de kop en word door de kurkentrekker geslingerd. In no time staat het treintje weer op het beginpunt. Volgens de eisen van de nieuwere attractie ‘De Baron’ is Adriana iets te klein om daarin te mogen. Jammer voor haar, maar ik ben blij dat ik de vrije val van bijna 40 meter niet hoef te ondergaan.

Dromen in het sprookjesbos

Gelukkig is Adriana behalve daredevil ook een kind dat van fantasie houdt. Als peuter luisterde ze al geboeid als ik het sprookje ‘Klein Duimpje’ vertelde. Ze sidderde van opwinding als ik met een reuzenstem zei: ‘Ik ruik mensenvlees.’ Adriana herkent bijna alle sprookjes in de Efteling. Ook al is ze moe van het lopen door het grote park, toch blijft ze geïnteresseerd staan kijken bij ‘De nieuwe kleren van de keizer’ en het vliegend tapijt.

Kippenvel bij de Indische waterlelies

Als ik de muziek bij het sprookje ‘De Indische waterlelies’ hoor, krijg ik kippenvel. Een heerlijk gevoel van vroeger bekruipt mij bij de bekende klanken en het zien van de gedateerde heks en elfjes. Adriana geniet. Ze zal de moeheid en lange wachtrijen vergeten en alleen een fijne herinnering overhouden.

Ik vergeet dat het park door de vele snack- en souvenirwinkeltjes af en toe een ordinair consumptiepark lijkt. Als betoverd kan ik mij alleen nog de elfjes, trollen, Langnek en alle andere sprookjesfiguren herinneren. Een dagje Efteling is een geweldige ervaring voor een kind. Maar een overgeleverd sprookje vertellen maakt ook een onvergetelijke indruk op kinderen en daardoor gaan ze nooit verloren.

Lees ook: Stefanie: ‘Ik ben de grootste regelneef in huis’

OVER STEFANIE

Stefanie (45) adopteerde de kinderen van haar vriend Dirk: Christianne, Deborah, Faith en Nico. 8 jaar geleden kregen zij samen Adriana. Het gaat niet altijd vlekkeloos, maar het gezin draait al ruim 20 jaar! Lees hier al haar blogs terug.