Petra: ‘Zomerzotheid: met mooi weer ligt alles even stil’

Zwoele zomerdagen. Ze zijn heerlijk, maar na een paar mooie dagen ben ik volledig ‘out of control’. Het is een soort zomerzotheid, zodra de zon schijnt pluk ik de dag en laat ik de boel de boel.

Zwoele zomerdagen. Ze zijn heerlijk, maar na een paar mooie dagen ben ik volledig ‘out of control’. Het is een soort zomerzotheid, zodra de zon schijnt pluk ik de dag en laat ik de boel de boel.

Summerproof
Het duurt altijd wel even voordat ik in de stemming ben. Want de eerste mooie dag begin ik vaak met een opgejaagd gevoel. Die dag komt vaak zo onverwachts dat mijn lijf en zomerkleding nog niet gereed zijn. Dan moet ik eerst scrubben, scheren en strijken en pas dan kan het ermee door. Ook de tuin is nog niet summerproof, dus moeten we eerst langs het tuincentrum. Als de plantjes zijn neergezet en de tuinstoelen zijn schoongemaakt, kan de zomerpret eindelijk beginnen. Een barbecue feestje maakt het compleet. De kop is eraf en ik geef me volledig over.

Zomerzotheid
Dan geniet ik van mooie avonden waarop soms te veel wordt gegeten en gedronken. Ook gaan we véél te laat naar bed. Om vervolgens de volgende dag weer vroeg op te staan voor een lange stranddag. We zwemmen, zonnen, eten op het strand en kijken naar de zonsondergang. En wéér duiken we veel te laat ons bed in. En zo kabbelen die zomerdagen voort. We zitten tot heel laat buiten om zo lang mogelijk van de dag te genieten, want de volgende dag kan het weer regenen. Het hele gezin gaat te laat naar bed en het huishouden ligt zo goed als stil. Dat is de zomerzotheid die ik bedoel.

Rust, Reinheid, Regelmaat
De dagen zijn relaxed en gezellig en we genieten optimaal van het mooie weer. Soms denk ik wel eens dat de weergoden deze zomerzotheid niet goed vinden voor een mens en ingrijpen. Want ineens slaat het weer om en is er regen en kou. Alsof ze ons willen beschermen tegen een zomeruitputting. Door die weersverandering leef ik dan weer volgens het bekende ritme: de drie R’s. Rust, Reinheid en Regelmaat. Helaas is de ‘plukdedag’ houding dan weer ver te zoeken. Dat is jammer, want die houding maakt het leven wat relaxter. Misschien kan ik met de weergoden afspreken dat er regelmaat komt in het aantal zonnige dagen. Dan pluk ik vast heel rein en rustig de dag.

OVER PETRA

Relatie met: Fred (54)
Kinderen: Julia (8) en ‘cadeaudochters’ Demi (22) en Nikki (17)

We leerden Petra vorig jaar kennen toen zij als gasthoofdredacteur meewerkte aan ons jubileumnummer en blogt nu voor Vriendin.nl. Petra voelde dat het roer om moest. Ze verhuisde van de stad naar een dorp en werd na jaren werken weer student. Een blog gemist? Lees hier alles terug.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Anoniem
  stefanie
  Hoi blogcollega, wat een leuke blog. Lekker zomers, maar dat heeft idd een keerzijde. Fijn weekend toegewenst! Groetjes, Stefanie
  Beantwoorden
 • Anoniem
  Gerda
  Haha... leuk stukje proza weer, doe mij maar van allebei hoor! Zomerzotheid afgewisseld met de 3 R'n periode, niks mis mee!
  Beantwoorden

Gerelateerde artikelen