Placeholder

Petra: ‘Waarom oud worden een opluchting is’

Ik word oud en mijn vriendinnen ook, dat is naast een wens een feit. Ik wens dat we gezond en vitaal héél oud worden. Zo ver is het nog niet, want we zijn nu een béétje oud en dan heb ik het niet over ons uiterlijk maar over onze gesprekken.

Ik word oud en mijn vriendinnen ook, dat is naast een wens een feit. Ik wens dat we gezond en vitaal héél oud worden. Zo ver is het nog niet, want we zijn nu een béétje oud en dan heb ik het niet over ons uiterlijk maar over onze gesprekken.

Het feit is dat onze gesprekken ‘oud’ zijn geworden. Vroeger hadden we zorgeloze gesprekken maar tegenwoordig zijn het zorggesprekken.

Hoe gaat het?
Als er tijdens een etentje wordt gevraagd; Hoe gaat het? volgt een opsomming van alle lichamelijke klachten zoals slapeloosheid, spierkrampen, zweten, angsten, onrust, hoofdpijn, hartkloppingen en nog véél meer. We piepen en kraken, en dat komt allemaal omdat we rond de vijftig zijn en tegen die rare overgang aanlopen. Daarnaast hebben we door onze leeftijd ook te maken met de bevolkingsonderzoeken en die geven soms vervelende uitslagen waardoor er emotionele gesprekken volgen. Vroeger waren we bang voor hangende borsten en nu hopen we alleen maar dat ze nog lang aan ons lijf mogen blijven hangen. Ook PAP wordt ineens een heel vervelend woord. Tijdens het eerste uur worden dit soort zaken, geheel terecht, besproken.

Zorgen maken is de verkeerde kant op fantaseren
Na het eerste uur is de familie aan de beurt en daar verandert ook veel. Ouders kwakkelen, zijn ziek, zijn eenzaam en moeten naar verzorgingshuizen. Broers en zussen zijn ziek, werkloos of gaan scheiden. Kinderen puberen, pesten, roken, blowen, hebben iets of niets, verkeringen of stoppen met hun studie. Als toetje volgt een rondje relatieproblemen en werkstress en dan is de avond voorbij. Na een avond zorggesprekken besef ik dat we ouder worden want vroeger waren de gesprekken luchtig, zorgeloos en vol dromen. Nu maken we ons zorgen en fantaseren de verkeerde kant op. Zoals de spreuk zegt; Zorgen maken is de verkeerde kant op fantaseren.

Opluchtgesprekken
Vroeger fantaseerden we avonden lang over de toekomst. Nu zijn we in die toekomst en hebben we zorggesprekken. Het is niet erg, want terwijl ik besef dat we ouder worden besef ik ook dat die gesprekken heel goed zijn. Het is fijn om die zorgen en kwaaltjes met elkaar te delen. Het lucht op en maakt alles lichter dus eigenlijk zijn het opluchtgesprekken in plaats van luchtige gesprekken. De gesprekken worden alleen maar mooier naarmate we ouder worden. Ze groeien van zorgeloze, luchtige gesprekken naar zorgelijke, opluchtgesprekken. Wat een opluchting dat oud worden… Nu de goede kant op blijven fantaseren.

Petra’s blog vorige week gemist? Lees hier: De Wintervagina?

OVER PETRA

Relatie met: Fred (54)
Kinderen: Julia (8) en ‘cadeaudochters’ Demi (22) en Nikki (17)

We leerden Petra vorig jaar kennen toen zij als gasthoofdredacteur meewerkte aan ons jubileumnummer en blogt nu voor Vriendin.nl. Petra voelde dat het roer om moest. Ze verhuisde van de stad naar een dorp en werd na jaren werken weer student. Een blog gemist? Lees hier alles terug.