Placeholder

Petra: ‘Waarom Facebook me soms frustreert’

Facebook blijft voor mij een raar fenomeen. Ik heb er een haat-liefde-verhouding mee. Soms heb ik last van facebookfantasie en -frustratie.

Facebook blijft voor mij een raar fenomeen. Ik heb er een haat-liefde-verhouding mee. Soms heb ik last van facebookfantasie en -frustratie.

Fantasie
Mijn fantasie slaat op hol als er op Facebook verjaardagswensen voorbij komen. Ik begin vooral na te denken als partners elkaar feliciteren. Ze wonen toch in één huis? Waarom zijn ze die dag niet samen? Misschien is één van de twee op vakantie, bij een ander, of ziek. Meestal blijkt alles in orde en zitten ze gewoon samen op de bank en sturen ze elkaar lieve berichtjes. Dat vind ik niet raar, dat vind ik alleen maar heel bijzonder.

Frustatie
Ook heb ik frustratie. Dan kun je beter stoppen met Facebook, maar ik wil ook extra aandacht voor mijn blogs. Zo schreef ik vorige week over stamceldonatie. Ik hoopte op veel likes en aandacht voor dit onderwerp. Dat viel tegen en ik vroeg me af: waar ligt dat dan aan?

Fototest
Het zat me niet lekker en ik ging op onderzoek uit. Ik scrolde door mijn tijdlijn en ik zag: de meeste likes gaan naar foto’s. Bij sommige foto’s begreep ik dat. Maar er werden ook duimpjes geplaatst bij gelakte teennagels of een bordje eten. Dat begreep ik echt niet. Waarom liken mijn vrienden wel een gelakte teennagel en niet mijn oproep? Het leek erop dat foto’s het beter doen. Als test veranderde ik mijn profielfoto en ik kreeg inderdaad meer likes op mijn nieuwe foto dan op mijn blog. Best leuk die reacties, maar het verbaasde mij ook. De foto was namelijk niet bijzonder. Ik was niet bloot, trok geen duckface, maar ik lachte gewoon. Dat was het. Door een beetje suf te lachen, krijg ik dus meer duimpjes. Ik had juist meer likes verwacht voor mijn persoonlijke verhaal met een belangrijke boodschap.

Stripblog
Natuurlijk is het stom om je druk te maken over duimpjes, maar dat komt omdat het onderwerp mij raakt. Maar wie zegt dat het een ander niet raakt? Dat weet ik dus niet. Voorlopig kan ik in ieder geval geen duimpje meer zien. Mijn fantasie en frustratie blijft nog wel even, maar door de fototest besef ik dat niet alles gaat zoals je denkt. De volgende keer maak ik misschien een stripblog en dan begin ik met een foto van mijn rood gelakte teennagels.

OVER PETRA

Relatie met: Fred (54)
Kinderen: Julia (8) en ‘cadeaudochters’ Demi (22) en Nikki (17)

We leerden Petra vorig jaar kennen toen zij als gasthoofdredacteur meewerkte aan ons jubileumnummer en blogt nu voor Vriendin.nl. Petra voelde dat het roer om moest. Ze verhuisde van de stad naar een dorp en werd na jaren werken weer student. Een blog gemist? Lees hier alles terug.