Petra: ‘Kinderen moet zélf hun surprises maken, niet de ouders’

Sinterklaas Surprise Stress Syndroom, het bestaat echt. Heel veel ouders hebben hier deze week last van. Je zou denken dat de kinderen er last van hebben maar het zijn de ouders die stress krijgen van de Sinterklaas surprises. Dus surprises maken moet verboden worden.

Sinterklaas Surprise Stress Syndroom, het bestaat echt. Heel veel ouders hebben hier deze week last van. Je zou denken dat de kinderen er last van hebben maar het zijn de ouders die stress krijgen van de Sinterklaas surprises. Dus surprises maken moet verboden worden.

Competitie tussen ouders

Dat moet ik even nuanceren, want het surprises maken door ouders moet verboden worden. De kinderen moeten zélf knutselen. Uiteraard kun je een beetje helpen en bijsturen, maar sommige ouders slaan echt door en knutselen een heel bouwwerk.

Hartstikke leuk en mooi om te zien, maar het geeft ook veel scheve gezichten. De één krijgt een heel bouwwerk en de ander krijgt een wat simpelere surprise. Die laatste zijn wél door een kind in elkaar gefrutseld en steken een beetje magertjes af bij het bouwwerk. En wat doe je als ouders dan volgend jaar? Je gaat ook knutselen, want niemand wil een teleurgesteld kind. Daardoor wordt het een competitie tussen de ouders en komt de surprise stress om de hoek kijken.

Terug naar de basis

Ooit is er een ouder begonnen met het knutselen van een surprise en heeft daardoor de lat hoog gelegd. Iemand is zo lief en creatief geweest, maar heeft daardoor het hele surprise feest verpest. We moeten weer terug naar de basis en de kinderen zelf aan de gang laten gaan. Een verbod lijkt mij dan ook de beste oplossing.

Ouders zitten dan met een kopje thee aan de keukentafel en kijken liefdevol hoe hun kind knutselt en geven af en toe een aanwijzing. Er zijn geen gefrustreerde ouders meer die op het laatste moment nog moeten knutselen, maar kinderen die trots zijn op hun eigen gemaakte creatie. Iedereen krijgt een gelijkwaardige surprise en de ouders hebben geen stress meer. Probleem opgelost.

Demonstreren met spandoeken, geschreeuw en een hamer

Voorlopig is het verbod er nog niet en zit ik nog met het dilemma of ik die surprise maak of dat mijn kind het zelf doet. Ik denk dat ik voor de laatste optie ga, maar dan zijn er nog wel steeds die mooie creaties van die andere ouders. Misschien moet ik gaan demonstreren, maar op deze manier verpest ik het sinterklaasfeest en dat is niet mijn bedoeling. En ik denk ook niet dat mijn boodschap op die manier goed overkomt. Dus moet ik maar hopen dat veel ouders deze blog over het verbod lezen.

OVER PETRA

Relatie met: Fred (54)
Kinderen: Julia (8) en ‘cadeaudochters’ Demi (22) en Nikki (17)

We leerden Petra vorig jaar kennen toen zij als gasthoofdredacteur meewerkte aan ons jubileumnummer en blogt nu voor Vriendin.nl. Petra voelde dat het roer om moest. Ze verhuisde van de stad naar een dorp en werd na jaren werken weer student. Een blog gemist? Lees hier alles terug.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Anoniem
    Gerda
    Helemaal mee eens, laat de kinderen lekker knutselen, weg met dat competiegedrag van de ouders op een kinderfeest ? Ik ga hem zeker delen. ?
    Beantwoorden

Gerelateerde artikelen