Petra: ‘Geen telefoons tijdens het eten!’

Family Link is een app waarmee je als ouders het gebruik op de smartphone van je kinderen in de gaten kunt houden. Vanaf nu is het niet alleen voor jonge kinderen, maar ook voor tieners. Én er is een spraakassistent bij, las ik op internet.

Family Link is een app waarmee je als ouders het gebruik op de smartphone van je kinderen in de gaten kunt houden. Vanaf nu is het niet alleen voor jonge kinderen, maar ook voor tieners. Én er is een spraakassistent bij, las ik op internet. En daar stond tot mijn verbazing boven…

Huisregels
‘Google assistent laat ouders telefoon van het kind uitzetten tijdens het eten.’ Daar verbaas ik mij echt over. Ik kan begrijpen dat je de app installeert bij jonge kinderen om het gebruik in de gaten te houden en te controleren welke spelletjes ze downloaden. Hoewel je ook gewoon de telefoon kan pakken en af en toe eens kan checken wat er op staat. Maar ok, ik snap het. Ik kan me alleen niet voorstellen dat je als ouders via een spraakassistent de telefoon uitzet. Je maakt toch gewoon een huisregel: geen telefoons tijdens het eten! Maar misschien is communiceren via een spraak assistent wel modern en ben ik een beetje antiek.

Goed voorbeeld
Straks communiceren we alleen nog via de smartphone en meldt de spraakassistent aan de kinderen dat het bedtijd is. Zo ver komt het hopelijk niet maar het is wel een feit dat de we in een snelle digitale wereld leven. Kinderen groeien op met smartphones, videogames en krijgen les op een Chromebook. Dát kunnen we niet veranderen, wél kunnen we goede voorlichting én het goede voorbeeld geven. Maar dat gebeurt ook niet altijd want ouders zijn vaak ook druk met hun telefoon. Je ziet ouders bij een sportwedstrijd met één oog naar hun kind kijken, want het andere oog is gefocust op het scherm. Kinderen willen nu eenmaal de volledige aandacht en als ze die niet krijgen vragen ze er wel om en schreeuwen kinderen letterlijk en figuurlijk om aandacht. Volgens mij worden kinderen niet alleen drukker en agressiever door de videogames, maar ook door de smartphone van hun ouders.

Relatieapp
Misschien is deze app dan toch wel de oplossing, want kinderen kunnen dan via de spraakassistent de telefoon van hun ouders uitzetten tijdens de voetbalwedstrijd of in de speeltuin. Of ze stellen voorleestijd of knutseltijd in en hebben het gezellig met hun ouders. Eigenlijk best een goede app en misschien moet je die in je relatie ook gebruiken, een soort relatieapp. Dan vertelt de spraakassistent met een zwoele stem aan je partner dat de telefoon geblokkeerd is omdat er een romantische avond staat gepland.

OVER PETRA

Relatie met: Fred (54)
Kinderen: Julia (8) en ‘cadeaudochters’ Demi (22) en Nikki (17)

We leerden Petra vorig jaar kennen toen zij als gasthoofdredacteur meewerkte aan ons jubileumnummer en blogt nu voor Vriendin.nl. Petra voelde dat het roer om moest. Ze verhuisde van de stad naar een dorp en werd na jaren werken weer student. Een blog gemist? Lees hier alles terug.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Anoniem
    Gerda
    Ik vind het zo knap van jou dat jij onderwerpen zoals deze zo leuk en luchtig brengt! Want al dit soort app's en het gedrag van ouders en kinderen? Het wordt er niet leuker op?
    Beantwoorden

Gerelateerde artikelen