Placeholder

Petra: ‘De romantiek rondom het sinterklaasfeest is aan het verdwijnen’

Sint Maarten, Sinterklaas en de Kerstman, een soort drie musketiers van de wintermaanden. Vele kinderen genieten van dit trio alleen ben ik bang dat het einde in zicht is. Over een paar jaar kennen kinderen deze drie niet meer. Niet dat ik dat wil, maar het is een optelsom van feiten en mijn sombere gedachten.

Sint Maarten, Sinterklaas en de Kerstman, een soort drie musketiers van de wintermaanden. Vele kinderen genieten van dit trio alleen ben ik bang dat het einde in zicht is. Over een paar jaar kennen kinderen deze drie niet meer. Niet dat ik dat wil, maar het is een optelsom van feiten en mijn sombere gedachten.

Virtueel Sint Maarten

Kinderen gaan in de toekomst de straat niet meer op om te zingen voor snoep. Ze zitten dan in een donker huis te gamen en lopen virtueel met hun vrienden Sint Maarten. Op schoot ligt een grote bak snoep die eigenlijk voor de kinderen uit de buurt bestemd was. Ouders kijken wanhopig toe en vertellen mooie verhalen over de gezelligheid van vroeger. Ze vertellen dat er hele straten versierd werden en dat mensen verkleed als heksen voor de deuren stonden. Maar waarschijnlijk zijn de virtuele animatieheksen veel leuker en krijg je kinderen echt niet meer de straat op om te ‘bedelen’ naar snoep. Het wordt stil op straat op 11 november.

Sinterklaasfeest ‘doodgeknuppeld’

Het Sinterklaasfeest bestaat binnenkort vast ook niet meer, want dat loopt volledig uit de hand. Er lopen straks meer agenten dan pieten mee met de intocht. En dat is misschien nog niet eens het ergste want het is nog erger als je met je kind in een demonstratie terecht komt. Dat je tussen vechtende en schreeuwende volwassen mensen in staat en dan moet uitleggen wat er aan de hand is. De romantiek en het mysterie van het sinterklaasfeest zijn dan snel verdwenen. Ook de intocht op televisie durf je niet meer je kinderen te kijken want je weet nooit wat voor beelden er voorbij komen. Het lijkt erop dat het Sinterklaasfeest langzaam ‘doodgeknuppeld’ wordt.

Dierenmishandeling en obesitas

Dan hebben we nog de kerstman. Deze man wordt momenteel nog met rust gelaten, maar ik vrees dat er binnenkort wel actiegroepen opstaan. Ten eerste omdat de goede man dik, vrolijk, gezellig en lief is en dat geeft vast een verkeerd en eenzijdig beeld van de iets dikkere mens. Dan hebben we nog die rendieren, die vliegen door de lucht en moeten die dikke man en al die cadeautjes door de lucht vervoeren. Dit lijkt op dierenmishandeling en daar komt vast een demonstratie tegen. Ik denk dat de kerstman binnenkort aangeklaagd wordt voor dierenmishandeling en het promoten van obesitas. Maar misschien heb ik de feiten niet helemaal goed opgeteld en hebben mijn sombere gedachten de overhand genomen. Misschien valt het allemaal mee en blijven de KINDERfeesten gewoon bestaan. Ik denk dat ik het een beetje somber ben geworden omdat Sint Maarten dit jaar zo onstuimig was. En dan heb ik het gelukkig alleen over het weer…

OVER PETRA

Relatie met: Fred (54)
Kinderen: Julia (8) en ‘cadeaudochters’ Demi (22) en Nikki (17)

We leerden Petra vorig jaar kennen toen zij als gasthoofdredacteur meewerkte aan ons jubileumnummer en blogt nu voor Vriendin.nl. Petra voelde dat het roer om moest. Ze verhuisde van de stad naar een dorp en werd na jaren werken weer student. Een blog gemist? Lees hier alles terug.