vrouw

Amy: ‘Mijn man en ik hebben al twaalf jaar geen seks, maar zijn toch gelukkig samen’

Bij een goed huwelijk hoort geregeld seks, zou je denken. Volgens Amy niet. Zij en haar man Nick (40) zijn al achttien jaar samen. Sinds 2011 vrijen ze niet meer. “We kunnen er allebei goed mee leven.”

Amy (36): “Laatst stond ik boven te strijken en hoorde ik Nick beneden praten en lachen met een vriend van ons, die op zoek is naar een vriendin. Op Tinder, een dating-app, bekeken ze verschillende vrouwen. Ze wisten niet dat ik hen kon horen. Die vriend beoordeelde iedere vrouw op haar uiterlijk en sexappeal, en ik hoorde hem dingen zeggen als: ‘Die is lekker!’ En: ‘Mwah, meer voor een nachtje …’.

Na een paar foto’s greep Nick in: ‘Joh, jij bent alleen maar met seks bezig.’ Nick raadde hem aan veel meer naar zijn hart te luisteren en ik spitste mijn oren: ‘Amy en ik hebben amper seks. Dat vind ik ook helemaal niet belangrijk. Elkaar knuffelen en liefhebben is veel waardevoller. Ik hou ontzettend veel van haar en zij maakt mij gelukkig.’ Op dat moment stond ik te glunderen boven de strijkplank. Normaal gesproken is Nick nogal gesloten en vindt hij het lastig om over zijn gevoelens te praten. Ik weet dat hij van me houdt en seks net als ik onbelangrijk vindt, maar het hem zo hardop te horen zeggen tegen zijn
vriend, was voor mij een soort cadeautje.”

Geen zin meer

“Sinds mijn achttiende zijn Nick en ik samen, maar hij was niet mijn eerste vriendje. Sterker nog, voor hem had ik best een wilde tijd. Van mijn vijftiende tot achttiende ging ik elk weekend stappen. In die jaren hield ik nog erg van seks en deed ik het veel en vaak. Ik experimenteerde flink en had zelfs ooit een trio met een andere vrouw erbij. De eerste zes jaar van mijn relatie met Nick hadden we een bruisend seksleven. We deden het wekelijks. In 2002 overleed mijn moeder plotseling aan een hartaanval. Ze was nog maar 51 jaar en leek altijd kerngezond. Haar dood kwam keihard aan. Het eerste jaar zonder haar stond in het teken van veel geregel en diepe rouw. Ik ben enig kind en steunde mijn vader waar ik kon. Mijn hoofd stond totaal niet naar seks. Nick begreep het volkomen en drong ook niet aan. Na een maand of tien was het heftigste verdriet gezakt. Nick wilde graag weer een keer vrijen
en begon me te kussen en te strelen. Ik deed hetzelfde bij hem, maar het lukte me niet in de stemming te komen. Toch liet ik Nick zijn gang gaan. Het vrijen deed pijn, maar ik zei niks. Vond dat ik gewoon maar even moest doorbijten, om hem te plezieren. Al doende zou ik vast wel opgewonden raken. Maar dat gebeurde niet.

Ook in de weken daarna was mijn libido ver te zoeken. Nick is echt een leuke man en ik vind hem nog steeds aantrekkelijk. Hij is groot en sterk, heeft een lief gezicht en mooie ogen en benen. En die paar kilo te veel neem ik op de koop toe. Maar van de vier keer die we vreeën, was het drie keer pijnlijk, vooral omdat ik echt geen zin had. Inmiddels zei ik dat eerlijk en voor Nick was het heel duidelijk: óf we beleefden er allebei plezier aan, óf we deden het niet. Gelukkig ging hij niet aan zichzelf of aan onze relatie twijfelen. Waarschijnlijk omdat ik hem bleef vertellen hoe aantrekkelijk ik hem vond en hoeveel ik van hem hield. Het scheelt denk ik ook dat Nick nooit een passionele minnaar is geweest. Voor mij had hij wel een paar vriendinnen, maar hij was nooit van de urenlange seks. Een vrijpartij, voorheen vaak op mijn initiatief, duurde gemiddeld tien minuten. Hij zei ook altijd al dat hij makkelijk zonder seks kon.”

Lees ook: Dianne: ‘Sinds de bevalling wil mijn man geen seks meer’

Bang voor vreemdgaan

“We hebben echt niet zomaar opgegeven. Een tijdlang deed ik aan zelfbevrediging, in de hoop dat de orgasmes mijn libido zouden aanwakkeren. Ook keek ik porno, maar dat vond ik genant. Ik werd er naar van in plaats van opgewonden. Zin in seks moet uit jezelf komen, niet door hulpmiddelen. Ik ging zelfs aan de antidepressiva, omdat mijn huisarts constateerde dat ik aan de dood van mijn moeder psychische klachten had overgehouden. Dat was ook wel zo, ik miste haar vreselijk en vond het moeilijk om met het verlies om te gaan. Dat kon natuurlijk een goede reden zijn voor het feit dat ik geen zin meer had in seks. De pillen die ik slikte, zorgden voor een kleine opleving van mijn libido. Ik werd vrolijker en kreeg weer zin. Maar toen ik na een maand gewend was aan de medicatie, verdween de lust weer. Uiteindelijk heb ik me er maar bij neergelegd. Ik had absoluut geen zin meer in seks, voor mij hoefde het niet meer. Voor Nick leek me dat onverteerbaar. Hij was een man met gezonde behoeftes en ik vond dat ik hem seks niet mocht ontnemen.

Om ons heen gingen er vrienden en collega’s uit elkaar om redenen als ‘Het gevoel is er niet meer’ of ‘Ons seksleven was dramatisch’. Van dat soort berichten schrok ik enorm. Vandaar dat ik Nick op een middag voorstelde af en toe seks te hebben met een gemeenschappelijke vriendin van ons, die single is. Ik had er goed over nagedacht en het leek me de perfecte oplossing. Ik kende en vertrouwde haar, en Nick en zij waren goed bevriend. Op die manier kon hij aan zijn trekken komen. Niet dat ik een vreugdedansje zou doen als ik wist dat hij met haar zou slapen, of alle ins and outs zou willen horen, maar alles beter dan dat hij stiekem zou vreemdgaan. Mét het risico dat hij verliefd zou worden op een ander. Bovendien hou ik genoeg van hem om hem seks te gunnen. Ik stelde mijn plan aan hem voor, waar die vriendin bij was. ‘Schat, ik heb je op dat vlak weinig te bieden, waarom doe je het niet af en toe met haar?’ vroeg ik. Een beetje als grapje, om te peilen hoe zij erover dachten, maar met een serieuze ondertoon. Die vriendin wist uit schaamte niet waar ze kijken moest en riep dat ik normaal moest doen. En Nick? Die werd woedend. Hoe kon ik dat bedenken? Hij zou nooit vreemdgaan, hij had mij immers trouw beloofd. Ook zonder seks konden we samen happy zijn, daarvan was hij overtuigd.”

Aandacht voor elkaar

“Dat Nick en ik geen seks hebben, betekent niet dat er ook geen enkele intimiteit is. Die is er juíst. Elke ochtend belt hij me vanaf zijn werk om te vragen hoe het met me gaat. Ook stuurt hij vaak lieve appjes, zoent me intens als hij thuiskomt en als ik sta te koken, komt hij achter me staan en omarmt me. Op straat lopen we altijd hand in hand en als ik naakt onder de douche vandaan kom, complimenteert hij me met mijn mooie lichaam. Nick vindt het leuk om mijn borsten aan te raken en ermee te spelen, maar hij gaat niet verder of geeft me alleen een tongzoen. Niet iets wat een broer en zus doen, lijkt me! We hebben zelfs onze nieuwe bank op het hoge kus- en knuffelgehalte uitgekozen. Het is een hoekbank, waarop we makkelijk met onze hoofden bij elkaar kunnen liggen om elkaar zo te kussen. Of ik ga rechtop zitten en kriebel hem lekker in zijn nek en streel over zijn rug. Vervolgens wrijft hij over mijn benen of masseert mijn voeten. We zijn echte huismussen die liever thuis een fi lm of serie kijken dan ergens in een kroeg of op een feest hangen.”

Nooit ruzie, altijd lol

“Sinds een paar jaar slapen we apart. Dat heeft niks met ons ingestorte seksleven te maken, maar alles met Nicks snurkgedrag. Hij snurkt zo hard, dat hij mij uit m’n slaap houdt. Elke ochtend stond ik vermoeider op dan dat ik naar bed ging. Daarom slaap ik nu in de logeerkamer, naast onze slaapkamer. Net ver genoeg om rustig door te kunnen slapen en toch in de buurt van Nick. Of hij aan soloseks doet? Geen idee. Hij gaat graag uitgebreid in bad en blijft dan een half uur weg. Ik weet niet wat hij dan doet en hoef niet te weten of hij masturbeert. Dat is privé. Gek genoeg heeft die scheiding van bed onze relatie een nieuwe impuls gegeven. Na een nacht van verwijdering is het verlangen naar elkaar groot. Nick komt me elke ochtend wakker maken. Daarna drinken we beneden koffie en ontbijten we samen. Voordat we apart sliepen, bleef ik altijd in bed liggen als hij opstond. Ik werk als kapster aan huis en begin nooit zo vroeg. Nu geniet ik van onze ochtendjes samen. Na een relatie van achttien jaar is er geen vuurwerk meer, maar er zijn wel geregeld vonkjes. Zonder zoetsappig te willen doen: wij zijn de perfecte match. Ik ben echt getrouwd met mijn beste vriend. We hebben nooit ruzie en altijd lol. We hebben bewust geen kinderen, omdat we die allebei niet willen. Daardoor genieten we extra van elkaars gezelschap. Elke dag komt Nick rond kwart voor vijf uit zijn werk, maar tien minuten daarvoor sta ik al voor het raam om naar hem uit te kijken. Blij dat hij er bijna weer is.”

Taboe doorbreken

“Buiten onze goede vrienden en mijn vader zijn er maar weinig mensen die weten dat Nick en ik geen seks meer hebben. Er heerst toch een taboe op het onderwerp. Vandaar dat ik mijn verhaal wil delen. Ik ben niet abnormaal of gefrustreerd, maar heb gewoon geen zin in seks. We hebben ook nooit de behoefte gehad om hulp te zoeken bij een psycholoog of seksuoloog, omdat we er samen goed mee kunnen leven. Wij zijn hét bewijs dat je echt een goed huwelijk kunt hebben zonder seks, zolang je elkaar maar wel knuffelt en kust. We horen ook vaak van anderen dat ze ons zo’n leuk stel vinden en dat ze kunnen zien dat we nog steeds verliefd op elkaar zijn. De afgelopen achttien jaar zijn niet makkelijk geweest, mede door het overlijden van mijn moeder en mijn depressiviteit die daarop volgde. Maar Nick en ik zijn intens gelukkig. Er is bij allebei een onvoorwaardelijk houden van en we accepteren elkaar om wie we zijn. Ik ben niet meer de vrolijke Amy van voor mijn moeders dood, maar dat mag. Nick is door de extra kilo’s niet meer de adonis die hij vroeger was en dat is ook prima. Hij heeft een goed hart en is mijn rots in de branding. Als je de media mag geloven, kun je pas happy zijn als je ‘het’ minstens elke week doet en gaat iedere man vreemd als hij thuis tekortkomt. Maar dat hoeft dus niet. Mijn vader weet als een de weinigen hoe het er bij ons thuis in de slaapkamer aan toe gaat. Hij gelooft niet dat het kan en waarschuwt me dat het niet gezond kan zijn om zo samen te leven. Soms pesten we hem een beetje. Als hij vraagt of we nog plannen hebben voor het weekend, roept Nick: ‘Ja, we gaan twee dagen lang seksen!’ Mijn vader snapt die humor niet, maar wij liggen dan allebei helemaal in een deuk.”

Lees ook: Zoveel procent van de bruidsparen heeft seks tijdens de huwelijksnacht

Meer persoonlijke verhalen lezen? Neem nu een digitaal abonnement op Vriendin.