Paleis Noordeinde

Zien: zó ziet Paleis Noordeinde er van binnen uit

Altijd al willen weten hoe Paleis Noordeinde er van binnen uitziet? Dan hebben we goed nieuws: het paleis gaat deze zomer toch een beetje open voor publiek. Vanwege de coronacrisis is gekozen voor een onlinerondleiding.

Het eerste deel, waarin de Grote Balzaal aan de orde komt, is woensdag via sociale media gedeeld.

Uitblinkerslunch

In de video geeft Govert Zweekhorst van de Dienst Koninklijk Huis de kijker een kijkje achter de schermen van de uitblinkerslunch van afgelopen juni, die traditioneel plaatsvindt in de Grote Balzaal. Deze was extra bijzonder omdat de gasten in ‘corona-opstelling’ moesten worden geplaatst. De gasten werden nu ook niet aan tafel bediend, zo vertelt Zweekhorst. Het voorgerecht stond al op tafel en afruimen gebeurde toen de gasten naar het buffet liepen.

Bloemenkamer

Het filmpje toont ook de bloemenkamer van Noordeinde. Op de beelden is te zien dat de bloemstukken die op tafel stonden tijdens de uitblinkerslunch worden geschikt. Er was met opzet gekozen voor “luchtig en kleurig bloemwerk” omdat de lunch een informeel karakter heeft.

Lees ook: Eloise van Oranje (18) bijzonder openhartig op Instagram: ‘Ik noem mijn oom gewoon Alex’

Zomer

Normaal gaan Paleis Noordeinde en de Koninklijke Stallen in de zomer altijd open voor publiek. Binnen de huidige geldende veiligheids- en voorzorgsmaatregelen is het helaas niet mogelijk bezoekers gastvrij te ontvangen: met name binnen het paleis kunnen de afstandsregels niet worden nageleefd.