Vriendinnen (1)

Waarom een vakantie naar Turkije nog steeds afgeraden wordt

Door versoepelingen van de coronamaatregelen mogen we weer op vakantie. Maar een reis naar Turkije wordt nog steeds afgeraden. Waarom is dat?

Code geel en oranje

Het reizen naar andere landen was de afgelopen maanden onmogelijk. Voor alle bestemmingen gold code oranje, wat staat voor alleen noodzakelijke reizen. Inmiddels is het advies voor veel Europese landen aangepast. In onder andere Frankrijk, Duitsland en Italië geldt nu code geel. Dat betekent dat je weer mag reizen, maar wel rekening moet houden met veiligheidsrisico’s.

Populaire bestemming

Ook in Turkije is de lockdown opgeheven en zijn toeristen weer welkom. Toch blijft het land nog steeds op code oranje staan. En dat terwijl het een van de populairste vakantiebestemmingen onder Nederlanders is. In 2016 werden er bijna een half miljoen vakanties naar het land geboekt. Het ministerie laat weten dat de reisadviezen stap voor stap worden versoepeld. Zo worden eerst de binnengrenzen van de EU en het Schengengebied weer geopend. Alleen voor Zweden en het Verenigd Koninkrijk geldt nog code oranje.

Lees ook: Wat als je buiten Europa op vakantie wilt?

Voorlopig afgeraden

Voor alle landen buiten de EU wordt een vakantie voorlopig afgeraden. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten dat de komende weken gekeken wordt of het reisadvies ook voor deze landen versoepeld wordt. Als je toch op vakantie naar Turkije gaat, kan het betekenen dat je verzekering niet geldig is. En als de situatie in het land verslechtert, haalt de Nederlandse overheid je niet terug. Bij aankomst in Turkije wordt je temperatuur gemeten en bij symptomen kan er een coronatest worden afgenomen. Eenmaal thuis, moet je een geldige gezondheidsverklaring hebben en twee weken in quarantaine.

Lees ook: Wat als je tijdens je vakantie coronaklachten krijgt?

Bron: RTL Nieuws