verkouden

Kun je laten testen of je het coronavirus hebt gehad?

Als je de afgelopen maanden ziek bent geweest, vraag je je misschien af of je het coronavirus hebt gehad. Maar kan dat eigenlijk getest worden?

Een bloedtest kan uitwijzen of je het coronavirus al hebt gehad. In een bloedmonster gaan ze dan op zoek naar antistoffen tegen Covid-19. Als er inderdaad antistoffen gevonden worden, ben je in contact geweest met het coronavirus.

Niet zelf testen

Het is vooralsnog niet mogelijk om zelf een bloedtest te laten afnemen. Deze worden alleen gebruikt voor onderzoeksdoeleinden. Zelf je bloed laten testen op antistoffen wordt door het RIVM afgeraden. “Dit kan een gevoel van schijnveiligheid geven”, melden ze op hun website. Uit onderzoek van het RTL Nieuws blijkt dat het bij sommige huisartsen mogelijk is om in een lab getest te worden op antistoffen. Het gaat dan bijvoorbeeld om een kleine groep mensen die milde klachten hebben, maar niet in het ziekenhuis werden opgenomen. Als het geen corona blijkt te zijn, kunnen ze op zoek naar een andere diagnose.

Lees ook: Zó groot is de kans dat jij besmet raakt met het coronavirus

Antistoffen

Of het hebben van antistoffen ook betekent dat je het virus niet meer kunt krijgen, wordt nog onderzocht. “Mogelijk hebben mensen met milde klachten minder antistoffen, waardoor ze niet volledig beschermd zijn tegen het virus”, aldus het RIVM. Cijfers van bloedbank Sanquin wijzen uit dat van de 7000 geteste mensen 5,5 procent besmet is geweest met het virus. Je krijgt overigens alleen een positieve uitslag als er antistoffen zijn gevonden. Als je geen of milde klachten hebt gehad, kan het zijn dat er geen antistoffen gevonden worden.

Lees ook: Komt er een tweede coronagolf? Dit zijn de drie scenario’s

Bron: RTL Nieuws Foto: Getty Images

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen