Omrijden om te tanken in België of Luxemburg: zoveel zin heeft dat

Omrijden om te tanken in België of Luxemburg: zoveel zin heeft dat

Tijdens een lange rit naar een vakantiebestemming éven ‘goedkoop’ tanken in België of Luxemburg. Sommige mensen rijden er zelfs voor om. Maar hoeveel scheelt het tanken in deze landen eigenlijk? En kun je het beter wel of niet doen?

In Nederland hebben we pech wat betreft de brandstofprijzen ten opzichte van andere landen in Europa. De prijzen zijn hier namelijk flink hoger. Alleen in Noorwegen zijn de brandstofprijzen nog hoger dan in Nederland. 

Goedkoper tanken

Veel Nederlandse toeristen tanken daarom graag even in Luxemburg of België, onderweg naar hun vakantiebestemming in bijvoorbeeld Frankrijk, Spanje of Italië. In Nederland is 1 liter benzine gemiddeld bijna 30 cent duurder dan in België en zelfs 45 cent duurder dan in Luxemburg, blijkt uit cijfers van de ANWB. 

Diesel is in Nederland gemiddeld per liter 32 cent duurder dan in Luxemburg en 17 cent duurder dan in Duitsland. Bij diesel is het verschil met België minder groot. Hierbij gaat het om maar 5 cent per liter. Wil je omrijden, dan kun je dus het beste in Duitsland of Luxemburg tanken. Maar het hangt er natuurlijk vanaf hoe ver je moet omrijden of het daadwerkelijk loont. 

Omrijden

Wanneer je reis door Duitsland, België of Luxemburg gaat, is het sowieso slim om je tankbeurten in deze landen te plannen. Maar volgens brandstofexpert Paul van Selms van UnitedConsumers is het niet slim om tientallen kilometers om te rijden om te kunnen tanken in een van deze landen, vertelt hij bij NU.nl. Dat komt mede doordat niet alle pompen in een land dezelfde prijzen hanteren. Dichtbij de grens zijn de prijzen bijvoorbeeld vaak wat hoger. 

“En snelwegstations in het buitenland zijn ook prijzig. Zoek dus naar een pomp in een dorp dicht bij de snelweg. Daarvoor hoef je maar enkele kilometers om te rijden en je krijgt een naar verhouding veel lagere prijs”, vertelt Van Selms. 

Lees ook: Besparen op je autovakantie? Zó doe je dat

Maak een rekensom

Het is goed om een rekensom te maken om te berekenen hoeveel winst je maakt. Neem het gemiddelde verbruik van je auto op de snelweg en de hoeveelheid liters die je zou kunnen tanken. Van Selms geeft een voorbeeld: het verbruik bij een benzineauto is 1 liter op 15 kilometer en je kan maximaal 50 liter tanken. Een liter benzine kost in Luxemburg gemiddeld 1,56 euro. Stel dat je 30 kilometer moet omrijden, dan kost je dat 2 liter en dus 3,12 euro. Moet je 60 kilometer omrijden, dan kost je dat 6,24 euro aan brandstof.

Het kan ook zijn dat je de keuze hebt om te tanken in België of om te rijden via Luxemburg. De prijzen in Luxemburg zijn gemiddeld 14 cent per liter lager. Tank je dan 50 liter, dan betaal je 7 euro minder in Luxemburg dan in België. Het scheelt dus geld, maar het is niet aan te raden om er 90 kilometer voor om te rijden. 

Brandstof besparen

Reken je de kosten van het omrijden mee, dan bespaar je vaak niet meer dan enkele euro’s. Het loont dus zeker niet altijd, maar Van Selms heeft nog een paar tips om brandstof te besparen tijdens de rit. Dit kan onder meer door zonder dakkoffer te reizen en te zorgen dat de bandenspanning goed is. Reis je wel met een dakkoffer? Dan moet de bandenspanning vaak iets worden verhoogd.

Bron: NU.nl
Foto: Getty Images

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.