Ouders van overleden Tim maken film over ‘choking challenge’

Twee jaar geleden verloren Geert en Anita Reynder hun zestienjarige zoon Tim nadat hij meedeed aan de choking challenge. Om anderen te waarschuwen ze een film.

Twee jaar geleden verloren Geert en Anita Reynder hun zestienjarige zoon Tim nadat hij meedeed aan de choking challenge. Om anderen te waarschuwen ze een film.

Duizenden jongeren gingen het levensgevaarlijke ‘spel’ aan waarbij ze op film vastleggen hoe ze zichzelf of elkaar wurgen. Het gebrek aan zuurstof zorgt ervoor dat ze gaan hallucineren en dat zou een kick geven. Dit werd Tim fataal.

Bewustwording

Geert en Anita maken een film om andere jongeren en hun ouders bewust te maken van de gevaren van internetchallenges. De film zal worden gepubliceerd op de website van stichting T.I.M. (Tegen Internet Mistanden). Daarnaast wordt de film op verschillende scholen aangeboden om zo aandacht te besteden aan de gevaren. De ouders van Tim hopen dat jongeren hierdoor beter zullen nadenken voordat ze meedoen aan gevaarlijke challenges en dat ouders makkelijker met ze in gesprek kunnen gaan. Volgens hen kan dit iedereen overkomen, ook zij hadden nooit gedacht dat hun zoon zoiets zou doen.

Lees ook: Mariekes zoon werd veroordeeld voor geweldpleging: ‘Hij zit in een tbs-kliniek’

Interview in Vriendin

Vorig jaar vertelde Anita in Vriendin het heftige verhaal van haar zoon. Hieronder lees je een fragment uit dat interview.

Anita: “Het eerste wat we dachten, was: Tim heeft zelfmoord gepleegd. Dat was al zoiets onwerkelijks voor ons. Tim zoals wij hem kenden, was helemaal niet depressief. Eerder het tegenovergestelde: vrolijk, lief, levenslustig. In shock, vol ongeloof en totaal verdoofd zaten we bij elkaar in de woonkamer toen de politie ons kwam vertellen dat het niet om zelfmoord ging, maar om een uit de hand gelopen choking game, een wurgspel. Ik had hier nog nooit eerder van gehoord en kon me er ook helemaal niets bij voorstellen. Tim die experimenteerde met een wurgspel? Onmogelijk toch? Hij was juist overal bang voor, durfde niets. Hij zag overal gevaar in.

Als hij samen met zijn twee jaar jongere zus naar school fietste en Anna week iets te veel uit naar het midden van het fietspad, zei hij al: ‘Kom rechts rijden.’ En toen Anna het eens had over de cinnamon challenge, het doorslikken van een lepel kaneel tot je het uitproest, waarschuwde Tim haar daar nooit aan mee te doen omdat het gevaarlijk was.

Ik vraag me nog elke dag af hoe het op zijn pad is gekomen. Wat heeft hem getriggerd? Hij heeft het er met niemand over gehad. Niet met zijn beste vriend, niet met zijn zus. Het enige wat we weten is dat het laatste waarnaar hij die zaterdagavond op zijn iPad heeft gekeken een instructiefilmpje is over hoe je een knoop aanlegt waarmee je jezelf de adem kunt benemen. Andere aanwijzingen dat hij bezig was met de choking game hebben we niet. Daardoor blijft het voor ons gissen wat hem heeft bezield. Waar en hoe is hij hiermee in aanraking gekomen? Het blijft een open einde. En dat maakt het extra moeilijk.”

Het volledige interview lees je op Vriendin.nl.

Lees ook: Natasja’s zoon Sidney (21) is al ruim twee jaar vermist

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen