Hond (3)

Onderzoek wijst uit: dít is waarom (kleine) honden soms agressief zijn

Is jouw hond vaak agressief of ongehoorzaam? Dat heeft verschillende redenen, zo blijkt uit een Fins onderzoek. Wij leggen het uit.

Agressieve honden

Uit een onderzoek onder 9000 huisdieren blijkt dat meerdere aspecten een rol spelen bij de agressiviteit van honden. Niet alleen de opvoeding en ervaring van het baasje, maar ook angst, leeftijd, ras en andere huisdieren spelen een rol. Volgens het Finse onderzoek zijn kleine hondjes vaak agressiever, maar wordt hun gedrag minder snel als bedreigend ervaren. Het kan zijn dat kleine honden minder streng opgevoed worden, waardoor ze sneller ongehoorzaam zijn. Ook blijkt dat mannetjes over het algemeen agressiever zijn dan vrouwtjes.

Verschillende oorzaken

Er zijn nog andere onderliggende oorzaken. “Van huisdieren wordt verwacht dat ze niet agressief zijn, terwijl van honden die werk verrichten wordt verwacht dat ze wel agressief kunnen zijn indien nodig”, legt een van de onderzoekers uit. “Ook kan agressief gedrag ontstaan door de gezondheid van de hond. Chronische pijn kan bijvoorbeeld voor veel boosheid zorgen.” Ouderdomskwaaltjes, zoals een slecht gehoor, kunnen ook zorgen voor agressiever gedrag.

Angst en genen

De onderzoekers zien ook een verband tussen angst en agressie. Een angstige hond reageert sneller agressief. Tot slot spelen genen ook een rol. Uit het Finse onderzoek blijkt dat de langharige Schotse collie, de Dwergschnauzer en de poedel over het algemeen het meest agressief zijn.

Lees ook: dít hondenras is het schattigst volgens onderzoek

Bron: Universiteit van Helsinki Foto: Getty Images

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen