Menstruatie

Tweede Kamer wil menstruatieproducten gratis maken voor minima

Volgens een meerderheid van de Tweede Kamer zouden vrouwen en meisjes die te weinig geld hebben om tampons en maandverband te kopen, deze producten gratis moeten krijgen. Carola Schouten, Minister voor Armoedebeleid steunt het voorstel.

Eén op de tien vrouwen en meisjes in Nederland heeft niet genoeg geld voor menstruatieproducten, dat blijkt uit onderzoek van Plan International. 

Schotland en Nieuw-Zeeland

Verschillende landen zoals Schotland en Nieuw-Zeeland bieden menstruatieproducten al gratis aan aan minima. Vrouwen met een laag inkomen kunnen daar gebruik van maken, zodat ook zij toegang hebben tot deze producten.

Lees ook: Slaap je slecht tijdens je menstruatie? Híer komt het door

Meerderheid van de Tweede Kamer

Nu heeft ook een meerderheid van de Tweede Kamer aangegeven dit in te willen voeren. Dat blijkt nadat een kamermeerderheid het voorstel van D66-Tweede Kamerlid Hülya Kat en Marieke Koekkoek van de partij Volt, steunt. Het is de bedoeling om deze producten via voedselbanken of via het rode kruis beschikbaar te maken. Veel gemeenten zoals Rotterdam, Amstelveen, Gouda en Utrecht doen dit al. 

‘Menstruatie is geen keuze’

Hülya Kat zegt over het voorstel: “Menstruatie is geen keuze. Het is iets heel normaals. Het kan niet zo zijn dat meisjes daardoor niet naar school gaan en een proefwerk of examen missen. Met gratis menstruatieproducten zorgen we ervoor dat zij weer mee kunnen doen.”

Bron: RTL Nieuws
Foto: Getty Images

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.