Jutta Leerdam is open over haar menstruatieklachten

Jutta Leerdam open over menstruatieklachten: ‘Ik was er zo ziek van’

Afgelopen zondag won schaatster Jutta Leerdam in Calgary als eerste Nederlandse vrouw ooit voor de vierde keer op rij een wereldbeker over de 1.000 meter. Een topprestatie natuurlijk, die ze niet zonder slag of stoot heeft behaald. 

Een dag voor de wedstrijd voelde ze zich helemaal niet fit door menstruatieklachten. “Eens in de zoveel keer dat ik die maandelijkse cyclus heb, is het heel heftig, en dat was precies dit weekeinde.”

Veel bloed verloren

Na haar prachtige zege vertelt ze bij de NOS dat ze zich niet heel goed voelde: “Ik werd heel licht in mijn hoofd. Ook een beetje duizelig, daardoor kon ik bijna niet meer voor de camera staan.” Voor de camera zien we hoe Jutta met haar hand wappert en moeite heeft met het krijgen van frisse lucht. Later vertelt ze waar dat gevoel vandaan kwam. “Ik was zaterdag heel erg ongesteld en heb veel bloed verloren. Ik was er deze keer zo ziek van. Ik wilde het eigenlijk ook nog zeggen voor de camera, want het is wel een ding in de sport.”

‘Je kunt er niks aan doen’

En dat klopt: in de topsport wordt er weinig gepraat over de invloed die menstruatieklachten kunnen hebben op sportprestaties. Toch heeft Jutta er geen moeite mee om over menstruatie te praten. “Oh nee, ik kom uit een heel open familie, alles is bespreekbaar bij ons. Daardoor ben ik er heel makkelijk in.” Maar het is volgens haar wel lastig tijdens wedstrijden. “Als je bij een belangrijk toernooi niet fit bent door dit, is dat eigenlijk super moeilijk, want je kunt er niks aan doen.”

Lees ook: Alles wat je wil weten over menstruatie ondergoed

Onzeker

Daarom is het extra mooi dat ze zondag zo’n prestatie heeft geleverd. “​​Zaterdag lag ik op bed, was ik helemaal uitgeschakeld. Zondag moest ik op het hoogste niveau presteren. Voor mezelf is het mooi dat ik me kon herpakken. Ondanks het feit dat ik er best onzeker van word, want je bent niet fit.” Gelukkig namen de klachten zondag een beetje af en voelde ze zich weer wat beter.

Bron: NOS
Foto: Getty Images

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.