Karsu Dönmez

Familie van zangeres Karsu Dönmez getroffen door aardbevingen Turkije: ‘Mijn oma ligt onder het puin’

Het dodental van de aardbevingen in Turkije en Syrië is inmiddels opgelopen tot 5000. In het rampgebied wordt hard gezocht naar overlevenden onder het puin. Ook familieleden van zangeres Karsu Dönmez zijn geraakt door de aardbevingen. “Mijn oma ligt onder het puin”, vertelt ze in het radioprogramma ‘Met het oog op morgen’. 

Familie van Karsu

Zangeres Karsu heeft veel familieleden die in Turkije wonen en inmiddels heeft ze met drie van hen contact kunnen krijgen. “We zijn best wel een grote familie. We zijn wel met vijftig”, vertelt ze. Haar oma is slachtoffer geworden van de aardbevingen. Karsu vertelt dat zij hulpbehoevend is en niet meer goed kan lopen. En ook haar tante is slachtoffer van één van de ingestorte gebouwen. “Haar man is net gered.”

Geen informatie en contact

Veel mensen met familieleden in het rampgebied weten niet hoe het met hun dierbaren gaat. Dit geldt ook voor Karsu, al kan ze alles nog moeilijk bevatten. “Het is bizar als ik het zo zeg. Ik denk dat ik het me nog niet zo goed realiseer.” Zelf was de zangeres op de dag van de aardbeving voor een klus in Istanbul. “Door de dag heen kregen we steeds meer informatie, maar voornamelijk ook geen informatie en geen contact. Dat is wat het heel erg moeilijk heeft gemaakt.”

Terug in Nederland

Inmiddels is ze weer terug in Nederland, al voelt dat voor haar ‘heel surrealistisch’. Ze twijfelt dan ook of ze niet terug moet gaan naar haar dorp in Turkije. “Misschien ga ik nog wel, ik weet het niet”, vertelt ze. 

Aardbevingen in Turkije en Syrië

Volgens de directeur-generaal van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), Ghebreyesus, is het nu ‘een race tegen de klok’. “Elke minuut, elk uur dat verstrijkt, neemt de kans om overlevenden te vinden af”, laat hij dinsdagochtend weten. De WHO is volgens hem vooral bezorgd om gebieden in Turkije en Syrië waar sinds de aardbevingen geen informatie over naar buiten is gekomen. 

Bron: Libelle, NOS
Foto: ANP

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.