Eva Jinek

Eva Jinek in tranen door verhaal Bibian Mentel: ‘Ik was er bijna’

Eva Jinek hield het gisteren niet droog in haar talkshow. Snowboardster Bibian Mentel vertelde daar over haar herstel en documentaire.

Andere kant

Bibian Mentel (48) zit aan tafel om te praten over haar Videoland-documentaire Leef. De paralympisch kampioen heeft inmiddels veertien keer kanker gehad. En hoewel ze al veel heftige periodes heeft gekend, was het afgelopen jaar de zwaarste. Met de documentaire wil ze lotgenoten inspireren. Bibian staat bekend om haar positieve instelling, maar makkelijk is haar strijd niet. “Ik denk dat iedereen me inmiddels een beetje kent als die goedlachse Bibian die alles weglacht, maar er zit natuurlijk ook een andere kant aan het verhaal”, vertelt ze. “Die zit vaak achter de voordeur. Als iedereen weg is, als de deuren en gordijnen dicht zijn, dan vinden wij elkaar”, terwijl ze naar haar man wijst.

Grens aan verdriet

Op zulke avonden huilen de twee samen. Maar daarna gaat de knop om. “Ik heb van mijn moeder geleerd: ik wil dat er een grens zit aan mijn verdriet. Ik wil niet verdrinken in mijn eigen verdriet. Dat hebben we altijd toegepast. We zeggen: nu even huilen, dan huilen we een uur achter elkaar. En daarna is het hup, klaar nu. Morgen is het weer een mooie dag. Ik denk dat dat inspirerend kan zijn voor anderen die in zo’n situatie zitten.”

Hoop doet leven

Tegen alle verwachtingen van de artsen in, gaat Bibian nog steeds met kleine stapjes vooruit. Ze vindt het leven nog te leuk om bij de pakken neer te zitten. “Ik wil nog zo graag. Ik geniet van elk moment, elke dans die ik met Edwin doe, of met de kinderen. Ik wil nog zoveel meer mooie herinneringen maken”, zegt ze. Bibian zit nu in een rolstoel, maar hoopt ooit weer te kunnen lopen. “Ik kan nu ongeveer 80 tot 100 meter met een rollator lopen, terwijl mijn benen een jaar geleden niks deden. […] Maar ik maak nog steeds vorderingen. En zolang ik vorderingen maak, blijf ik hoop houden. En hoop doet leven.”

Na die woorden krijgt presentatrice Eva Jinek het even te kwaad. “Ik was er bijna”, zegt ze in tranen. Met een brok in haar keel gaat ze verder: “Het is een geweldige film. Iedereen moet hem zien.”

Lees ook: Zoon Bibian Mentel deelt emotionele verjaardagsboodschap: ‘Dankbaar dat je er nog bent’

Bekijk de volledige aflevering van Jinek hieronder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen