baby in slaap krijgen

Onderzoek wijst uit: dít is de effectiefste manier om je baby in slaap te krijgen

Als je baby huilt, kan het soms moeilijk zijn om hem of haar weer rustig te krijgen. Een nieuw onderzoek laat nu zien wat de effectiefste manier is om een huilende baby in slaap te krijgen.

Stress bij ouders

Volgens de Japanse en Italiaanse onderzoekers huilt ongeveer twintig tot dertig procent van de baby’s veel, zonder dat daar een duidelijke reden voor is. En wanneer een baby veel huilt kan dit zorgen voor stress bij ouders. De resultaten uit het kleine, verkennende onderzoek, zouden deze ouders en hun kleintje kunnen helpen. 

Wandelen en zitten

Het advies van de onderzoekers is eigenlijk heel simpel. Pak je baby op als het huilt en loop vijf minuten met hem rond. Maak hierbij geen plotselinge bewegingen en vermijd bochten. Ga vervolgens zitten en houd de baby vijf tot acht minuten vast, dicht tegen je aan. Leg het kindje daarna weg, zodat hij verder kan slapen. Volgens de onderzoekers gaat tachtig procent van de kinderen hierna slapen.

Transportrespons

Tijdens het onderzoek werden 21 baby’s van twee weken tot zeven maanden oud gefilmd. Daarnaast werd hun hartslag gemeten met een hartmonitor. De baby’s reageerden op de transportrespons. Dat houdt in dat ze kalmeerden wanneer hun moeder vijf minuten met ze rondliep. Hierbij werd de baby gedragen of wandelde ze met de kinderwagen. Wanneer de moeders daarna vijf tot acht minuten met hun kind op schoot zaten, werden de baby’s nog rustiger. Als ze de kindjes daarna weglegden ging maar één op de vijf van hen weer huilen.

Overgang te groot

Baby’s die na het rondlopen meteen werden weggelegd gingen meteen weer huilen. Voor hen was de overgang van het dragen en lopen naar ‘alleen in het bedje liggen’ te groot. Het helpt dus om na het lopen nog een aantal minuten met je kindje op een stoel te zitten.

Werkt deze manier niet? Dan raden de onderzoekers ouders aan om verdere hulp te zoeken.

Tip van de redactie

Dé no-nonsense babyfoon met camera. Zoek je gewoon een betrouwbare beeldbabyfoon zonder al teveel poespas en een aantrekkelijke prijs? Maar één die wel gewoon voorzien is van alle essentiële zaken zoals een goed bereik, scherp beeld, helder geluid, VOX functie en een terugspreekfunctie. Dan is deze babyfoon iets voor jou! Voor meer info klik op onderstaande button.

Bron: AD
Foto: Getty Images

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.