Dit wist je nog niet over Expeditie Robinson

Na de zomer zit heel Nederland weer aan de buis gekluisterd voor alweer het twintigste seizoen van Expeditie Robinson. Dertig dagen lang proberen bekende en onbekende Nederlanders te overleven op een onbewoond eiland. Maar wie denkt als echte Robinson-fan alles te weten over het programma heeft het mis.

Na de zomer zit heel Nederland weer aan de buis gekluisterd voor alweer het twintigste seizoen van Expeditie Robinson. Dertig dagen lang proberen bekende en onbekende Nederlanders te overleven op een onbewoond eiland. Maar wie denkt als echte Robinson-fan alles te weten over het programma heeft het mis.

‘Man, man, man!’

Autocoureur Tom Coronel en Stylist van het Zuiden Roy Donders doen in ieder geval mee. Maar een oplettende reiziger op het vliegveld in Thailand spotte nog meer potentiële deelnemers en legde het vast op video. Hoewel RTL ieder jaar zijn uiterste best doet om de deelnemers geheim te houden, verraden de beelden wie er dit jaar meedoen aan het programma. De BN’ers die op de video staan, zijn ‘man, man man’-kok Rob Geus, YouTuber Kalvijn, 3FM-dj Frank van der Lende en zanger Thomas Berge.

Zo komt Nicolette droog op haar vlot

Elk jaar legt presentatrice Nicolette Kluiver staand op een vlot in het water de proeven uit, maar haar outfit blijft kurkdroog. Hoe ze dat doet? Haar productie-collega tilt haar op een klunzige manier naar het vlot. Geen glitter en glamour dus!

Hutje

En die glitter en glamour is ook ver te zoeken in het verblijf. ‘Heel veel mensen denken dat we in een 5 sterren-resort zitten met een cocktailtje aan het zwembad… Nou speciaal voor jullie dan een exclusief kijkje in mijn huisje’ , aldus Dennis Wening die vorig jaar gewoon in een hutje verbleef.

Honger

Een cameraman en een reporter hebben ook een eigen hutje op het eiland. Het is weleens voorgekomen dat kandidaten eten van de crew hebben gestolen, dus sindsdien zit het eten achter slot en grendel. Om uitdroging te voorkomen is er wel altijd water beschikbaar, maar de deelnemers krijgen niet meer dan een kleine voorraad rijst en meel. Je moet dus écht van cassave houden om te overleven…

Lees ook: Het bruisende leven van Corry Konings: ‘Ik moet het nu doen, nu ben ik hot’

Niet alleen Nederland

Achter het bedenken van de proeven schuilt een heuse voorbereiding. Ieder jaar gaat er in november een groep van zes mensen naar een boerderij om te brainstormen, waaronder een designer die alles uittekent. Na afloop presenteren zij 26 proeven aan de deelnemende landen. Nederland is namelijk niet het enige land dat de spellen gebruikt. Vorig jaar maakte ook Finland en Hongarije er gebruik van. Omdat het programma best prijzig is, delen de landen samen de kosten. De deelnemers zitten dus tegelijkertijd op het eiland en doen de spellen een half uur na elkaar.

Zondag

Expeditie Robinson wordt vanaf het komende seizoen niet meer uitgezonden op RTL5, maar op RTL4 en zal voortaan op de zondagavond te zien zijn. De eerste aflevering start op zondag 1 september om 20.00 uur en wordt gepresenteerd door Kaj Gorgels en Nicolette Kluiver.