Sint Maarten

Op déze plekken mogen kinderen nog langs de deuren voor Sint-Maarten

Over anderhalve week is het Sint-Maarten. Een feest waarbij kinderen met lampionnen langs de deur gaan voor snoepgoed. Maar kan het dit jaar wel doorgaan?

RTL Nieuws deed navraag bij de 25 veiligheidsregio’s in Nederland.

Jaar overslaan

Uit het onderzoek blijkt dat niet alle veiligheidsregio’s op één lijn zitten. Door de regio Noord-Holland Noord wordt Sint-Maarten sterk afgeraden. Hier is het risico onlangs opgehoogd naar zeer ernstig. Ook in regio Zuid-Holland-Zuid slaan ze een jaartje over. Utrecht laat het aan de inwoners zelf over: “We roepen iedereen op om zich af te vragen of de viering van Sint-Maarten dit jaar op 11 november wel een goed idee is” reageren ze.

Noordelijke regio’s

In het noorden van Nederland gaat Sint-Maarten vooralsnog wel door. Daar staat het risico nu op ‘ernstig’. Koen Schuiling, burgemeester van Groningen en voorzitter van de veiligheidsregio, zegt daarover: “Het feest waarbij kinderen met lampions langs de deuren gaan, kan doorgaan. Kinderen hebben immers maar een klein aandeel in de verspreiding van het virus, zeker buiten.” In regio Gelderland-Midden wordt geadviseerd om in kleine groepjes langs de deuren te gaan, met maximaal vier volwassenen. Ook vragen zij om alleen verpakte snoepjes aan te nemen.

Advies van de overheid

De veiligheidsregio’s die toestaan dat kinderen langs de deuren gaan, raden wel alle andere evenementen rond Sint-Maarten en Halloween af. De overheid adviseert om alleen met je eigen gezin of een vast groepje langs de deuren te gaan. Houd daarbij 1,5 meter afstand en organiseer geen activiteiten waarbij veel volwassenen bij elkaar komen.

Bron: RTL Nieuws Foto: Getty Images

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen