Huidverzorging

Collageen gebruiken? Dít wil je erover weten

Wanneer je je regelmatig bezighoudt met huidverzorging dan is het je vast niet ontgaan dat collageen ontzettend populair is in beautyland. Wat is collageen eigenlijk? En wanneer heb je er baat bij om collageen te gebruiken?

Wat is collageen?

Collageen is een eiwit dat je lichaam hard nodig heeft. Het maakt onderdeel uit van het bindweefsel en zorgt overal voor stevigheid. Het woord collageen komt van het Griekse woord ‘kolla’ dat ‘samenbinden’ of ‘lijm’ betekent. Het eiwit zorgt er eigenlijk voor dat organen en weefsels op hun plek blijven. Onder andere botten, pezen, haren, huid en nagels bestaan uit collageen. 

Afname van collageenproductie

Naarmate je ouder wordt neemt de collageenproductie in je huid af. Dit start al vanaf wanneer je eind twintig tot begin dertig bent. Vanaf dat moment verliest je huid jaarlijks ongeveer 1 procent collageen. Dit maakt dan ook dat je huid als je ouder bent, slapper is dan vroeger. Verder zijn er nog andere factoren die invloed hebben op de afname van collageen. Blootstelling aan zonlicht bijvoorbeeld, maar ook roken en bepaalde voedingsmiddelen.

Zó herken je een vermindering van collageen

De vermindering van collageen in je lichaam kun je aan een aantal dingen merken:

  • Slappere huid
  • Rimpels
  • Doffe huid
  • Ingezakte wangen
  • Ingevallen ogen
  • Futloos haar
  • Broze nagels

Lees ook: Van dagcrèmes tot toners: dít is de juiste volgorde voor je huidverzorging

Collageendrankjes of supplementen

Heeft het eigenlijk nut om extra collageen in te nemen? Dr. Jetske Ultee schrijft op haar website dat ze daar eerst sceptisch over was. Maar haar visie is steeds meer veranderd sinds ze de studies naar collageen heeft bijgehouden. Zo is er steeds meer bekend over ‘gehydrolyseerd collageen’. Deze collageen is ‘opgeknipt’ in kleine stukjes, waardoor het beter verteerbaar is en je lichaam het beter kan opnemen. En volgens Dr, Jetske Ultee lijkt die vorm wel goede dingen te doen voor de huid. Zo vermindert het rimpeltjes, neemt de elasticiteit toe en is de huid meer gehydrateerd. 

Wel is het volgens Ultee belangrijk om te onthouden dat veel studies gesponsord zijn door bedrijven die collageen verkopen. “Maar je kan ook stellen dat er anders geen onderzoek zou zijn geweest. Ik zou daarom zelf ook graag onderzoek doen”, schrijft ze op haar website. In crèmes met collageen heeft ze overigens minder vertrouwen. “Collageen is namelijk te groot om de huidbarrière te kunnen passeren.

Voedingsmiddelen die collageenproductie een boost geven

Om je huid te verstevigen hoef je niet per se dure crèmes, poeders of drankjes aan te schaffen. Vitamine C werkt hier namelijk ook heel goed voor. Denk hierbij aan de verhalen van vroeger over zeemannen die scheurbuik kregen doordat ze maandenlang geen groente en fruit aten. Zij hadden last van een tekort aan vitamine C en daardoor kon het bindweefsel niet goed worden opgebouwd. 

Vitamine C kun je natuurlijk binnenkrijgen door verse groente en fruit te eten, maar je kunt het ook extra toevoegen aan je huidverzorging. Denk bijvoorbeeld aan een serum dat vitamine C bevat of aan een moisturizer. Ook vitamine A helpt de huid jong en stevig te houden, dus probeer ook voldoende van deze vitamine binnen te krijgen.

Tip van de redactie

Dit zijn de best verkochte bamboe herbruikbare wattenschijfjes online. Twee scrub wasbare wattenschijfjes voor hardnekkige make-up en acht herbruikbare wattenschijfjes voor dagelijks gebruik. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Bron: Dr. Jetske Ultee, Etos
Foto: Getty Images

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.