Sparen

De beste manieren om jouw spaargeld te investeren

Is het jou gelukt om een flink bedrag bij elkaar te sparen? Dan is het tegenwoordig zonde om dit geld op de bank te laten staan. Rente ontvang je nog nauwelijks tegenwoordig. Veel banken hebben het afgelopen jaar zelfs hun algemene voorwaarden aangepast waardoor zij ook negatieve spaarrente mogen rekening. Betalen voor je spaargeld is natuurlijk het laatste wat je wil. Gelukkig zijn er genoeg manieren waarop jij jouw spaargeld op een slimme manier kunt inzetten. Spaargeld investeren is the way to go! Op welke manier jij jouw spaargeld verstandig inzet zochten wij voor jou uit.

Los je hypotheek af

Heb jij een koophuis waar de hypotheek nog niet van afgelost is? Dan kun je ervoor kiezen om de hypotheek versneld af te lossen. Op deze manier kunnen jouw maandelijkse lasten flink dalen waardoor je vervolgens weer meer kunt besparen. Dit spaargeld kun je vervolgens weer investeren in andere doelen. Let er wel op dat de meeste hypotheekverstrekkers bepaalde regels hanteren voor het versneld aflossen van een hypotheek. Dit kan niet altijd zomaar. In de meeste gevallen kun je tot 10% extra vergoedingsvrij aflossen. Wil jij meer aflossen? Dan kan het zijn dat je hier een extra vergoeding voor moet betalen.

Beleg in cryptocurrency

Je hoort de term cryptocurrency tegenwoordig steeds vaker voorbij komen. Cryptocurrency zijn online ‘munten’ met een bepaalde waarde. Een van de bekendste cryptocurrencies is bitcoin. De waarde van de munt is afhankelijk van vraag en aanbod. Als veel mensen de munt willen hebben, dan stijgt de waarde en andersom. Wanneer jij investeert in bitcoin is het belangrijk om de bitcoin koers goed in de gaten te houden. Je kunt investeren in bitcoin door deze ‘munten’ aan te schaffen en te wachten tot de waarde hoog is. Vervolgens kun je ervoor kiezen om de waarde uit te laten betalen in euro’s of je gebruikt de bitcoin als betaalmiddel. Steeds meer bedrijven accepteren namelijk betalingen in cryptocurrency. Wanneer jij ervoor kiest om bitcoin uit te laten betalen moet je wel rekening houden met de belasting die je hierover moet betalen.  

Schenken aan (klein)kinderen

Wil jij je vermogen verlagen zodat je minder vermogensbelasting hoeft te betalen? Dan kun je ervoor kiezen om geld te schenken aan bijvoorbeeld kinderen of kleinkinderen. Je mag elk jaar een bepaald bedrag belastingvrij schenken aan jouw kinderen. Daarnaast mag je een groter bedrag schenken wanneer dit voor een bepaald doel is zoals het kopen van een woning of het volgen van een studie. Op de website van de belastingdienst vind je hier meer informatie over.

Los je schulden af

Heb jij een flink bedrag gespaard, maar ook nog een oude studielening of andere lening niet afbetaald? Dan kan het verstandig zijn om deze schulden af te lossen. Vooral als de spaarrente laag is, en de rente op de schuld hoog is. Is het verstandig om de schuld zo snel mogelijk af te lossen. Wanneer dit niet het geval is, kan het soms slimmer zijn om het bedrag per maand te blijven aflossen en verder te sparen. Spaargeld investeren kan natuurlijk ook nog altijd op andere manieren. Zoals hierboven al even genoemd kan het investeren in crypto erg voordelig zijn. Bitcoin kun je aanschaffen via een crypto-broker. De meest bekende crypto broker van Nederland is Bitvavo. De bitvavo review is dan ook ontzettend goed.

Investeer in vastgoed

Investeren in vastgoed is een goede manier om spaargeld te investeren. Je kunt dit op meerdere manieren doen. Je kunt zelf vastgoed kopen om dit vervolgens te verhuren. Hier komt echter wel ontzettend veel bij kijken que regels en wetten. Ook moet je hier natuurlijk een behoorlijk eigen vermogen voor hebben. Je kunt er ook voor kiezen om passief geld te investeren in vastgoed. Er zijn verschillende platformen die je hiermee kunnen helpen. Op deze manier investeer jij in vastgoed zonder dat je hier zelf een hypotheek voor hoeft af te sluiten. Een andere populaire optie is het aanschaffen van een vakantiewoning. Hier kun je zelf gebruik van maken, of je kunt de woning verhuren.

Pensioenbeleggen

Je wil er ook op je oude dag nog comfortabel bijzitten. Het is daarom verstandig om te beginnen met pensioenbeleggen. Wist je dat bijna iedereen in Nederland een pensioentekort heeft? Een pensioentekort wil niet zeggen dat je geen pensioen hebt. Maar dat je simpelweg minder pensioen gespaard hebt dan je belastingvrij zou mogen sparen. Het verschil tussen wat je al gespaard hebt, en wat je mag sparen noem je de jaarruimte. Wanneer je elk jaar de jaarruimte volledig benut kun je een flink bedrag sparen op je pensioenrekening zonder hier inkomstenbelasting over te moeten betalen. Haal jij je bedrag eerder van de pensioenrekening af? Dan betaal je hier helaas wel nog inkomstenbelasting over.

Naast spaargeld investeren is het natuurlijk ook ontzettend belangrijk om zelf een goede buffer te hebben. Ga op zoek naar een goede balans tussen eigen vermogen en investeren. 

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.