hoeveel spaargeld?

Zoveel spaargeld heb je nodig voor jouw financiële buffer

Het is altijd prettig om wat geld achter de hand te hebben voor onvoorziene uitgaven en onverwachte rekeningen. Maar hoeveel geld moet je opzij zetten om een goede, financiële buffer op te bouwen?

Hoeveel spaargeld voor jouw financiële buffer?

Er is geen eenduidig antwoord op te geven. Hoeveel spaargeld je nodig hebt, ligt onder andere aan je gezinssamenstelling en je woonsituatie. Het is hoe dan ook fijn om wél een financiële buffer te hebben. Dat geld kun je gebruiken voor reparaties aan je auto, vervanging van je inboedel en onderhoud aan je huis, bijvoorbeeld.

Via de BufferBerekenaar van Nibud achterhaal je aan de hand van je persoonlijke gegevens precies hoeveel geld je achter de hand moet houden voor je inboedel, huis en tuin, onderhoud en vervanging van de auto en onvoorziene kosten.

Voorbeeld

Een voorbeeld: je woont samen met je partner zonder thuiswonende kinderen in een koophuis met een waarde tussen de drie en vier ton. Je hebt een gezamenlijk inkomen van € 5.500 en een middenklasse auto. Het spaargeld op jullie gezamenlijke rekening is € 15.000. Dan heb je volgende het rekensommetje van Nibud nog € 2.200 nodig om je buffer aan te vullen.

Zie voorbeeld hieronder.

financiële buffer berekenen

Een ander voorbeeld: je bent een alleenstaande moeder met één thuiswonend kind. Jullie wonen in een huurwoning en je verdient maandelijks € 2.500. Je rijdt een kleine, tweedehands auto en hebt je spaarrekening aangevuld tot € 15.000. Dan heb je volgens het Nibud voldoende geld achter de hand. In dit geval raden ze een financiële buffer van € 10.000 aan.

Zie voorbeeld hieronder.

hoeveel spaargeld heb je nodig

Tips

Het Nibud raadt aan om iedere maand tien procent van je salaris opzij te zetten. Daarmee kun je dan mooi je bufferbedrag aanvullen. Of je houdt het spaargeld simpelweg over voor vakanties, studie van de kinderen of als aanvulling op je pensioen later.

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.

Bron: Nibud
Foto: Getty Images