banaan bananen

Laxerend of stoppend: dít effect hebben bananen op je stoelgang

Er bestaat wat verwarring over het effect van bananen op de stoelgang. Hebben bananen nou een laxerend of een stoppend effect?

Bananen

Het eten van bananen heeft effect op je stoelgang, maar hoe zit dit precies? Het is geen geheim dat je voedingskeuzes invloed hebben op de werking van je darmen. Zo kan koffie laxerend werken en zou het eten van een kiwi op nuchtere maag, je stoelgang bevorderen. Er zijn ook voedingsmiddelen die obstipatie veroorzaken. Er is sprake van obstipatie als je maximaal drie keer per week ontlasting hebt. Als je hier last van hebt, kan het helpen om vezelrijke voedingsmiddelen aan je dieet toe te voegen.

Lees ook: Waarom het goed is om voor het slapen een banaan te eten

Stoelgang

Je raadt het misschien al: een banaan is een vezelrijk product en kan helpen om obstipatie klachten te verminderen. Daarnaast bevatten bananen ook sorbitol: een suikervervangend middel dat een laxerend effect kan hebben. Hierdoor kan dus verstopping worden tegengegaan. Kunnen bananen dan geen obstipatie veroorzaken? Dat is nog een beetje onduidelijk. Bij mensen die chronisch last hebben van obstipatie of mensen waarbij het prikkelbare darm syndroom is vastgesteld, kunnen bananen wel obstipatie veroorzaken. Ook kan obstipatie optreden als iemand over het algemeen te veel vezels binnenkrijgt. Toch kan, op basis van onderzoek, worden vastgesteld dat bananen een positief effect hebben op de stoelgang en dus geen obstipatie klachten veroorzaken.

Lees ook: Waarom naar de kapper gaan zo goed is voor je mentale gezondheid

Foto: GettyImages
Bron: Shape.com