Amalia

Argentijnse tijdschriftcover met prinses Amalia zorgt voor enorme ophef

In Argentijnse media is woedend gereageerd op de voorpagina van het roddelblad Caras. Hierop staat koningin Máxima met haar oudste dochter, maar wordt in de begeleidende tekst gesproken over Amalia’s ‘plussize-look’.

Ook staat er dat de prinses eerder slachtoffer is van pesten, maar de onvoorwaardelijke steun heeft van haar ouders. Kortom, aldus het blad, ‘een prinses die haar puberteit zonder taboes beleeft en haar figuur van echte vrouw verdedigt’.

Pesten

“Wat is een’ plus size’-look? Het nieuwe eufemisme om te zeggen ‘dik’?” vraagt Lala Pasquinelli van de organisatie ‘Mujeres que no fueron tapa’ (Vrouwen die de voorpagina niet halen) zich af in gesprek met Teleshow. “Is het niet pesten om op de omslag van een tijdschrift te wijzen op het lichaam van een tiener en aan te geven dat ‘ze niet aan de norm voldoet’ omdat het ‘plus size’ is? Omdat je geen slanke prinses bent? Waar moet je je tegen verdedigen?” Ook in de radioshow Los Angeles de la Mañana werd commentaar geleverd. “Je moet praten over de waarden die mensen hebben, niet of ze dik of mager zijn”, zei Fernanda Iglesias boos.

Lees ook: Wauw: dit Nederlandse meisje lijkt sprekend op prinses Amalia

Schande

Pasquinelli en anderen vinden dat Amalia niet wordt beoordeeld op haar verdiensten, op haar studie of andere zaken, maar alleen op haar uiterlijk. “Daar hebben vrouwen hun hele leven mee te maken, dat iedereen het recht meent te hebben om een deel van ons lichaam als verkeerd, mislukt of lelijk aan te duiden.” De publicatie wordt op sociale media ‘beledigend’, ‘misdadig’ en ‘gewelddadig’ genoemd. “Wat een schande deze bijbel van de hersenlozen”, aldus een andere reactie. “Ze draagt haar ‘plus size look’ niet met trots. Ze kleedt zich aan, er wordt een foto gemaakt. Punt uit.”

Adjunct-hoofdredacteur Héctor Maugeri van Caras verdedigde de keuze door te zeggen dat Amalia juist is gekozen als voorbeeld voor andere meisjes die worden gepest, om te laten zien dat ze zich niet hoeven te schamen. De Rijksvoorlichtingsdienst liet weten niet te reageren op de publicatie.