Apothekers waarschuwen voor een tekort aan middel tegen schurft

Apothekers waarschuwen voor een tekort aan middel tegen schurft

In Nederland is er al maanden sprake van een schurftepidemie, maar er is momenteel een tekort aan medicatie tegen de parasiet. Dat laat de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP) weten. 

Tekort aan medicatie

Dat er een tekort is aan het middel tegen schurft is in principe niets nieuws: op dit moment is er namelijk aan veel medicijnen een tekort. Dat heeft onder andere te maken met problemen met de productie en aanvoer. Daarnaast hanteert Nederland lagere prijzen dan andere landen en dat zorgt ervoor dat leveranciers hun medicijnen liever aan het buitenland leveren. Het middel Ivermectine is in Duitsland veel duurder, maar het is niet duidelijk of Duitsers daarom naar Nederland komen om het middel te halen. 

Lees ook: GGD maakt zich zorgen: steeds meer besmettingen met schurft

Binnenkort weer beschikbaar

Er zijn wel middelen die Ivermectine kunnen vervangen, maar om daar gebruik van te maken moet er eerst worden uitgezocht of ze geschikt zijn voor de patiënt in kwestie. Volgens de KNMP is het middel binnenkort weer beschikbaar en leveranciers verwachten dat ze het over een aantal weken weer kunnen leveren.

Bron: Medisch Contact, LINDA
Foto: Getty Images

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.