Ontwerp Zonder Titel 2024 06 14t145903.311

Waarom angst ’s nachts vaak erger wordt en wat je hiertegen kunt doen

Pieker je ’s nachts vaak meer? Wij vertellen je hoe dit kan en op welke manier je dit weer kunt verminderen.

Angst neemt ’s nachts toe: dít is waarom

Iemand die last heeft van angstklachten, heeft logischerwijs ook vaker moeite met slapen en andersom werkt dit ook zo. Er is sprake van comorbiditeit (de aanwezigheid van twee of meer chronische aandoeningen). Als je vaak angstgevoelens ervaart, zul je hoogstwaarschijnlijk ook gevoeliger zijn voor slaapstoornissen. Dit betekent overigens niet dat angst overdag niet aanwezig is, maar je hebt dan meer om handen waardoor deze gevoelens minder op de voorgrond staan. ‘S avonds vallen alle afleidingen weg en kost het dus meer energie om niet aan je angst toe te geven. Hierdoor ontstaat vaak ook de angst om te gaan slapen: bang om niet in slaap te vallen of om niet genoeg te slapen (waardoor je je de dag erna mogelijk nog angstiger voelt). Zo ontstaat een vervelende vicieuze cirkel. De hoogste tijd om deze te doorbreken dus.

Lees ook: Bewezen: luisteren naar een audioboek verbetert je slaap

Avondroutine

Het zal je niet verbazen als we zeggen dat een goede avondroutine bijdraagt aan je nachtrust. Wel is het voor iedereen anders wat werkt en welke activiteiten voldoende ontspanning bieden. Als je last hebt van angst of vaak moeite hebt met in slaap vallen, is het verstandig om iedere avond voldoende tijd voor een fijne avondroutine vrij te houden. Natuurlijk zijn er zo nu en dan uitzonderingen, maar probeer op zondagavond alvast je week te plannen en ervoor te zorgen dat je op de meeste avonden tijd overhebt voor je avond ritueel.

Een goede nachtrust begint al overdag

Vergis je echter niet: een fijne slaaproutine begint al overdag. Zo helpt het om je bed alleen te gebruiken als je gaat slapen en drie uur voordat je gaat slapen niet meer te sporten. Als je merkt dat bepaalde situaties je overdag stress opleveren, doe je er goed aan om hier direct iets mee te doen. Ga er actief mee aan de slag: maak bijvoorbeeld een probleem bespreekbaar of schrijf het ergens op. Het wegduwen van deze gedachten zorgt er namelijk voor dat je ’s avonds nog langer wakker ligt. Een piekermomentje (een kwartier de tijd nemen om al je zorgen op papier te zetten) kan ook een goede tool zijn om paniekgevoelens in de avond te verminderen. Je hoofd zit minder vol en je emoties zitten minder hoog.

Vriendin’s favoriet

Heb je slaapproblemen of voel jij je niet uitgerust in de ochtend? Hier dé oplossing! De Nieuwste Generatie verzwaringsdeken van Simply Cosy® zorgt voor een diepe en ontspannen slaap. Je lichaam kan optimaal tot rust komen en herstellen. Je zult uitgerust wakker worden en kunt vol energie aan je dag beginnen. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Lees ook: Nachtje doorhalen? Déze sterrenbeelden kunnen goed tegen weinig slaap

Foto: GettyImages
Bron: Wellandgood.com

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.