Aardbevingen in Turkije en Syrië: dit kun je doen om te helpen

Aardbevingen in Turkije en Syrië: dit kun je doen om te helpen

De aardbevingen in Turkije en Syrië hebben inmiddels al duizenden mensen het leven gekost. Gebouwen zijn ingestort en veel mensen liggen nog onder het puin. De beelden uit het rampgebied zijn verschrikkelijk en de getroffen mensen hebben dringend hulp nodig. Dit kun je doen om de mensen in Turkije en Syrië te helpen.

Aardbeving in Turkije en Syrië

De aardbeving vond op 6 februari plaats in het grensgebied van Turkije en Syrië en had een kracht van 7.8 op de schaal van Richter. Het was zo’n zware beving dat hij zelfs in Cyprus, Libanon en Israël werd gevoeld. Op het moment van schrijven heeft de aardbeving meer dan elfduizend levens geëist en dat aantal loopt nog steeds op. 

Er wordt alles aan gedaan om de mensen in het rampgebied te helpen, maar dat is wel ontzettend lastig. Het is momenteel namelijk erg koud in het gebied. Zo ligt er op veel plekken sneeuw en zijn er zware stormen. Hierdoor is het lastig om hulpteams en -goederen in het gebied te krijgen.

Giro555

Wanneer er sprake is van een grote ramp wordt Giro555 geopend. Hierbij slaan elf samenwerkende organisaties* de handen ineen en roepen zij heel Nederland op om in actie te komen voor de slachtoffers. Op de website van Giro555 zegt actie-voorzitter Michiel Servaes: “Het is een verschrikkelijke ramp waarvan we de gigantische omvang nog niet kunnen overzien. In Turkije loopt het aantal slachtoffers en hulpbehoevenden snel op. En in Syrië waren veel mensen vóór deze aardbeving bovendien al afhankelijk van noodhulp. Deze ramp komt daar nog overheen. Mensen zijn bang en moeten buiten overnachten in de vrieskou. Directe noodhulp is nodig, zoals medische zorg, dekens, voedsel en schoon drinkwater. Giro555 is nu open en roept Nederland op te doneren voor alle vrouwen, mannen en kinderen die getroffen zijn.”

Doneren op Giro555

Je kunt op verschillende manieren geld doneren aan Giro555. Bijvoorbeeld via giro555.nl waar je een bedrag kunt kiezen om te doneren. Je kunt het geld ook direct naar hun rekening overmaken: dit doe je naar NL08 INGB 0000 0005 55 ten name van Stichting Samenwerkende Hulporganisaties of bel naar 0800-1112.

*De samenwerkende organisaties zijn: Stichting Vluchteling, Cordaid, CARE Nederland, Kerk in Actie, Oxfam Novib, Save the Children, UNICEF, Nederlandse Rode Kruis, Plan International, Terre des Hommes en World Vision.

Artsen zonder Grenzen

Verder kun je doneren aan Artsen zonder Grenzen. Deze organisatie zet zich in voor de slachtoffers van de aardbevingen door onder meer gewonden op te vangen en te behandelen en door noodkits beschikbaar te stellen aan ziekenhuizen en klinieken. Verder delen de medewerkers dekens en belangrijke levensmiddelen uit. Via de website kun je geld doneren. 

Lokale acties

Natuurlijk kun je ook in je eigen omgeving kijken. Zo zijn er op verschillende plekken inzamelingsacties gestart voor de slachtoffers in Turkije en Syrië. Verenigingen, moskeeën, kerken en andere initiatiefnemers roepen mensen op om kleding, tenten, slaapzakken, lang houdbaar voedsel en hygiëne- en babyproducten te doneren.

Koop het kookboek van Karsu Dönmez

Zangeres Karsu heeft ook een actie opgezet om de slachtoffers te helpen. Volgende maand brengt ze haar kookboek ‘Karsu’s Kitchen’ uit, waarin meer dan 75 gerechten uit de Turkse keuken staan. Ze heeft besloten om de winst van alle pre-orderbestellingen vóór 7 maart aan de slachtoffers in Turkije te doneren. Je kunt het boek bestellen via de website van Karsu.

Lees ook: Familie van zangeres Karsu Dönmez getroffen door aardbevingen Turkije: ‘Mijn oma ligt onder het puin’

Hulp van je omgeving

Het is natuurlijk fijn om zelf te doneren, maar je kunt ook je omgeving oproepen om zich in te zetten. Vraag bijvoorbeeld aan familie, vrienden en collega’s of zij kunnen helpen. Je kunt hen bijvoorbeeld een Tikkie sturen die je via WhatsApp deelt of samen een actie opzetten. 

Bron: Giro555, Artsen zonder Grenzen, Rode Kruis, NU.nl, Vogue NL
Foto: Getty Images

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.