Placeholder

Antivries

Als het koud is, houd jij je op temperatuur met warme kleding en donzen dekbedden. Ondertussen zet je lichaam een paar natuurlijke beschermers aan het werk. Daar kan het wel wat hulp bij gebruiken…

Als het koud is, houd jij je op temperatuur met warme kleding en donzen dekbedden. Ondertussen zet je lichaam een paar natuurlijke beschermers aan het werk. Daar kan het wel wat hulp bij gebruiken…

Je lichaam beschermt zichzelf tegen invloeden van buitenaf. Zo maak het in de zomer melanine aan tegen de schadelijke gevolgen van zonlicht. En in de winter zorgt het dat je organen warm genoeg blijven om goed te kunnen functioneren. Maar als de invloeden van buiten te extreem zijn, bijvoorbeeld bij veel zon of felle kou, krijgt je lichaam het moeilijk. Er is niets mis mee het in zo’n geval een beetje te helpen. Binnenblijven is geen optie. Je doet je huid namelijk geen plezier met boven de kachel blijven hangen. Dat levert alleen maar een droge huid, gebarsten lippen, kloofjes, schrale plekken en jeukende scheenbenen op.

Gezicht

‘s Winters bevat de lucht weinig vocht, waardoor je bovenste huidlaag – de hoornlaag – makkelijk kan uitdrogen. Daar komt bij dat door de kou je bloedvaten samentrekken, waardoor je huid ook van binnenuit minder voeding krijgt. Het resultaat: een droge huid. Je kunt je natuurlijk wel lekker warm aankleden, maar je gezichtshuid blijft onbeschermd.

Nu doet je huid z’n best. Een laagje van lipiden (huidvetten) beschermt tegen uitdrogen. Helaas heeft dit laagje veel te lijden door reinigingsproducten, lang en warm douchen en de kachel flink opstoken.

Gelukkig zijn er crèmes om een beschadigde lipidenlaag te herstellen, bijvoorbeeld lipidencrème voor zeer droge en ruwe plekjes. Speciale crèmes houden de kou buiten, waardoor je huid zijn vochtbalans kan herstellen, en bevatten vaak werkzame stoffen die vocht vasthouden. Voelt jouw huid halverwege de dag trekkerig aan, dan moet je overstappen op een meer hydraterende crème.

Baal jij normaal gesproken van je vette huid? In de winter heb jij juist een voordeel: je huid is beter beschermd tegen de kou. Maar heb je een droge huid dan moet je in dit seizoen extra opletten. Een droge huid heeft naast een gebrek aan vocht ook vaak een gebrek aan talg. Breng daarom twee keer per dag een goede, vochtinbrengende crème aan.

En denk niet dat je nu geen UV-filter nodig hebt! Je moet je huid het hele jaar door beschermen tegen de schadelijke invloed van de zon. Want ook al hangt er bewolking en daalt de temperatuur: UV-straling is er altijd. Zeker op de wintersport! Niet alleen ben je dan dichter bij de zon, de witte sneeuw weerkaatst ook het zonlicht.

Lichaam

Nog maar eens: lang douchen is niet goed voor je huid. Je huid droogt uit en gaat jeuken. Stap je onder de douche gebruik dan milde, vochtinbrengende producten. Ook door badschuim kan je huid uitdrogen, maar badolie of badzout gaan dit juist tegen.

Droog je na het douchen goed af en smeer je je lichaam flink in met een vochtinbrengende crème. Een bodylotion werkt vaak wel even, maar meestal niet lang genoeg. Neem liever een vochtinbrengende bodyolie of bodycrème. Na je douche staan je poriën lekker open, waardoor de producten dieper in je huid doordringen.

Haar

Je haar geeft in de winter makkelijk vocht af aan de buitenlucht, dus zorg dat het altijd goed droog is voordat je naar buiten gaat en draag een muts voor extra bescherming. Gebruik een goede, voedende shampoo en een conditioner. Zo nu en dan een masker kan ook geen kwaad. Het kan in de winter lijken of je last hebt van roos. Je hoofdhuid is wat droger, waardoor hij gaat schilferen. Je bereikt dan meer met een milde shampoo dan met een anti-roosproduct. Heb je last van statisch of pluizig haar? Neem dan een speciale shampoo voor dit haartype. Blijf liefst uit de buurt van stylingapparaten. Gebruik je ze toch, behandel je haar ervoor dan in ieder geval met een beschermend product.

Handen en voeten

Als het erg koud is klappen de kleine bloedvaatjes net onder je bovenste huidlaag dicht en wordt je bloed omgeleid. Je lichaam ‘begrijpt’ namelijk dat het niet op kan tegen de kou, dus legt zich toe op het  warmhouden van je inwendige organen. Dit voel je het eerst in de uiteinden van je lichaam: je vingers, tenen, neus en oren. Ze voelen koud aan en gaan tintelen als je weer in een warme omgeving komt: een teken dat je bloed weer gaat stromen. Je kunt je verkleumde handen of voeten beter niet rechtstreeks op de verwarming leggen. De bloedvaten gaan dan meteen weer openstaan, zo verlies je alleen maar meer warmte.

Als je altijd last hebt van koude handen en voeten kun je het eens met wisselbaden proberen. Ook een massage kan de doorbloeding verbeteren. En zorg dat je kleding niet te krap zit. Laat die elegante mini-handschoentjes in de kast en koop die panty gewoon een maatje groter. Zorg ook dat je handen en voeten droog blijven en gebruik huishoudhandschoenen bij het schoonmaken, omdat schoonmaakmiddelen je huid uitdrogen.

Gebruik een vette, goed hydraterende crème, liefst een die speciaal bedoeld is voor handen en voeten. En maak er een gewoonte van om iedere keer als je je handen wast crème te gebruiken.

Kloofjes?

Heb je last van kloven, dan kun je het beste een speciale klovencrème gebruiken. Breng die, net voor je naar bed gaat, extra dik op en draag eventueel katoenen handschoentjes, zodat hij goed diep kan intrekken.