vriendinnen maken Goed om te weten: je bent gezonder als je regelmatig met vriendinnen afspreekt

Vriendinnen maken als volwassene: zó doe je dat

Kinderen sluiten vriendschap door simpelweg af te spreken dat ze vrienden zijn. Als volwassene lijkt dat moeilijker, maar met deze tips lukt het je wel!

Nieuwe vriendinnen maken

Vriendschappen die je als kind hebt gesloten, hebben geen levenslange garantie. Een andere studie of baan, of een gezinsleven kunnen een vriendschap doen verwateren. Hoe vind je dan als volwassene nieuwe vriendinnen/vrienden? Psycholoog Kim van Haren: “Als kind word je in verschillende sociale situaties gebracht: school, naschoolse opvang en allerlei sportclubjes. Als volwassene is je sociale kringetje vaak kleiner. Naast je werk en gezin blijft er soms weinig tijd over voor bijvoorbeeld een kook- of sportclub.”

Verwachtingen

“Daarbij leggen we als volwassene de sociale lat hoger”, vertelt de psycholoog. “Dat komt omdat we zelfbewuster zijn dan een kind: wat verwacht ik van een vriendschap? Wat verwachten anderen van mij? Bovendien is onze vrije tijd beperkter en besteed je die liever niet aan vage kennissen, ook al zouden zij kunnen uitgroeien tot dierbare vriendinnen.”

(A)social media

Ook het digitale tijdperk speelt een rol: we worden er minder communicatief door. Kijk maar eens naar jezelf: zodra je je ongemakkelijk voelt, grijp je naar je telefoon in plaats van een gesprek met iemand aan te knopen. En niet onbelangrijk: social media zorgt voor minder persoonlijke gesprekken. Want als je iets al via WhatsApp hebt ‘besproken’, hoef je het er niet meer over te hebben tijdens een kop koffie. Zo blijven er minder gespreksonderwerpen over. Van Haren: “Een hechte vriendschap onderhoud je toch het beste door fysiek met elkaar af te spreken. Social media kan een onderdeel zijn, maar moet niet de enige vorm zijn van contact.”

Stappenplan

Stap 1: go social

Zoek sociale situaties op waar mensen zijn met dezelfde interesse als jij, zoals een teamsport of kookclub. Blijf je liever online? Kijk dan eens rond op Vriendschap Gezocht. Hier vind je honderden oproepen van vrouwen die net als jij openstaan voor nieuwe vriendschappen. Of breng een bezoek aan www.vriendinnenonline.nl, waar je makkelijk je vriendenkring kunt vergroten.

Stap 2: spreek af

Je voelt een klik met iemand, en dan? Spreek een keer buiten jullie gewoonlijke ontmoetingsplek af. Zo kun je ontdekken of jullie nog meer raakvlakken hebben.

Stap 3: stel jezelf open

Vertel over dingen die je bezighouden en die voor jou belangrijk zijn. Naast gemeenschappelijke interesses is het belangrijk dat je over bepaalde dingen (normen en waarden) hetzelfde denkt. Je kunt goede vriendschappen hebben met mensen met wie je niet dezelfde hobby’s deelt, zolang jullie karakter en hoe je in het leven staat op één lijn liggen.

Stap 4: wees oprecht geïnteresseerd

Haak in op iets wat de ander de vorige keer over zichzelf vertelde. Dit geeft haar het gevoel dat je oprecht belangstellend bent en dat ze ertoe doet: een belangrijke pijler voor hechte vriendschappen.

Stap 5: zoek een vriendschapsritueel

Hebben jullie al een poosje leuk contact? Dan kun je voorstellen structureel iets samen te doen, zoals elke week wandelen of samen op schildercursus. Dan is jullie vriendschapstijd automatisch gereserveerd en verwatert de vriendschap minder snel.

Hopelijk kun jij met deze tips een aantal nieuwe vriendinnen maken!

Lees ook: Onderzoek wijst uit: zó lang duurt het gemiddeld om vriendinnen te worden

Foto: Getty Images

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *