Vogelspotten: in deze natuurparken vind je de mooiste vogels

Lekker in de natuur zijn en de prachtigste vogels voorbij zien komen. Wij snappen wel waarom vogelspotten zo populair is! Op deze plekken vind je de mooiste vogels.

Lekker in de natuur zijn en de prachtigste vogels voorbij zien komen. Wij snappen wel waarom vogelspotten zo populair is! Op deze plekken vind je de mooiste vogels.

Of je nu alle vogels bij naam kent en her kent aan geluid of snavel, of pas net begint met deze natuurinteresse, dat maakt niet uit. Naar buiten en kijken wat je tegenkomt, is ontzettend rustgevend!

De mooiste vogelspotplaatsen van Nederland

De Koog, vogelkijkscherm Het Alloo

Ligt vlakbij Ecomare (kun je na het vogelspotten zeehonden kijken), aan de bosrand staat het scherm waar je uitkijkt over het open veld en water. Grote kans dat je tapuiten en witte kwikstaarten spot. Met de gratis app Wadvogels herken je vogels in het waddengebied beter.

Leidschendam, vogelkijkhut De Vogelknip in Vogelplas Starrevaart

Je kijkt uit op een schelpeneilandje waar grutto’s, tureluurtjes, kieviten en zwarte ruiters rondscharrelen. De moeite waard: maak een wandeling om de plas, dan zie je nog veel meer mooie natuur.

Lees ook: waarom het zo leuk is om broedende vogels in je tuin te hebben

Oostvaardersplassen, vogelkijkpunt De Grote Praambult

Vanaf de parkeerplaats heb je een weids uitzicht en zie je, met de verrekijker, zee- en visarenden, de bruine kiekendief en andere roofvogels. Ook leuk: waarschijnlijk kun je edelherten, konikpaarden en jonge vosjes spotten.

Nederweert, vogelkijkhut De Banen

In de vennen heb je kans veel water- en zangvogels, zoals de roerdomp, goudvink en koekoek te zien. Op de oevers zie je oeverlopers, witgatjes en bosruiters. Ook kun je hier vlinders kijken: bijzondere soorten zijn de koninginnen- en eikenpage.

Wanswerd, vogelkijkhut Oogvliet

Dit vogelaarsgebied is een stuk rustiger dan die bij Lauwersmeer. Vanuit de hut kijk je op open grasland, rietkragen en vaarten waar je veel water- en weidevogels ziet.

Eerste hulp bij vogelspotten

1. Ssst. Vogels worden snel opgeschrikt dus wees zo stil mogelijk.

2. Gebruik je ogen en oren. Veel vogels zitten verstopt in struikgewas of bladeren. Let daarom op bepaalde kleuren, silhouetten of zelfs snavels. Luister goed waar het gekwetter vandaan komt.

3. Met een verrekijker kun je veren en ogen beter zien. Met een vogelboek (Vogelatlas van Nederland door Sovon € 60,- uitgeverij: Kosmos Uitgevers) leer je vogels herkennen. Of kijk op www.vogelbescherming.nl/vogelgids.

Lees ook: zo heb je de broedende vogels in jouw tuin