Waarom het zo leuk is om broedende vogels in je tuin te hebben

Webredacteur Melissa maakte het vroeger vaak genoeg mee in de tuin van haar ouders: broedende vogels. Het begint met een groot bouwproject: het nest. Vervolgens wacht je weken op onhandige uitvliegmomenten. Melissa vertelt hoe leuk en leerzaam het is en wat je kunt verwachten.

Webredacteur Melissa maakte het vroeger vaak genoeg mee in de tuin van haar ouders: broedende vogels. Het begint met een groot bouwproject: het nest. Vervolgens wacht je weken op onhandige uitvliegmomenten. Melissa vertelt hoe leuk en leerzaam het is en wat je kunt verwachten.

Een bed & breakfast wil je misschien nooit beginnen, mijn moeder ook niet. Maar ik moet zeggen: als een vogelfamilie besluit zijn nestje in de tuin van mijn ouders te beginnen, is mijn moeder een zeer gastvrije host.

Vogelvriendelijke tuin

Mijn ouders hebben een vogelvriendelijke tuin. Er is voldoende beschutting tegen katten en hun vogelhuisje hangt vrij hoog, tegen het huis. ‘Kijk, daar gaan ze weer!’ riep mijn moeder altijd enthousiast als ze vogels heen en weer zag vliegen met hun bouwmaterialen. Vervolgens verdwenen de vogels met takken het vogelhuisje in. Ik vond het altijd interessant om te zien, want sommige takjes waren groter dan de vogels zelf. Onze kater Binkie had het misschien al eerder gezien dan wij. Hij likte zijn bek af en keek voortdurend omhoog.

Bij ons hangt het populaire vakantiehuisje tegen het huis, onder het raam van de tweede verdieping. Daaronder hangt een zonnescherm, maar dat biedt geen mogelijkheid om er als katachtige bij te kunnen. Binkie heeft het meerdere keren geprobeerd, zonder resultaat natuurlijk. Een dieptepunt in zijn huiskat carrière denk ik.

Je kunt alles op de voet volgen

Mijn vader is al helemaal fanatiek. Hij is hovenier en een echte dierenvriend. Hij wilde het proces van de familie Vogel maar al te graag op de voet volgen en plaatste een webcam in het vogelhuisje. Zo konden we alle eitjes zien uitkomen en de kleintjes gevoed zien worden.

Gelukkig heb je niet per se een camera nodig om te merken wat de vakantiegasten in je vakantiehuisje aan het uitspoken zijn. Je hoort de vogels druk rommelen in hun huisje. Ze stoppen pas met knutselen als het nestje perfect is. Daarna legt moeders de eitjes en is het een tijdje rustig in de tent. Zodra de eerste eitjes uitkomen, hoef je niet je oren te spitsen om de kleintjes te horen piepen. Zij schreeuwen natuurlijk keihard om voedsel.

Zoektocht naar voedsel

Als de kleintjes beginnen te schreeuwen, krijgen vader en moeder het drukker dan ooit. We zagen ze heen en weer vliegen met insecten. Mijn kat kon het gefladder amper bijhouden. Zijn ogen bewogen alsof hij naar een tenniswedstrijd keek.

Heb je broedende vogels in je tuin en wil je hun verblijf iets prettiger maken? Lees ook: Zo help je de broedende vogels in jouw tuin

Tekst gaat verder na de foto

Zo leuk is het om broedende vogels in je tuin te hebben

Het moment van de waarheid: het uitvliegen

De vogeltjes worden steeds groter en dan wordt het spannend: uitvliegdag nadert. Het is heel bijzonder om erbij te zijn als de vogeltjes uitvliegen. Je wacht er wekenlang op en dan opeens hoor je dagenlang fladderpogingen in het kleine huisje. Mijn moeder blijft er altijd bij. Ze is bang dat Binkie de fladderende donsjes direct uit de lucht vist. Hij houdt het huisje altijd heel goed in de gaten. Eén voor één staken de vogels hun kopje naar buiten. Hun ouders schreeuwden vanuit de boom. Waarschijnlijk iets van: ‘We hebben dit weken geoefend, je kan het.’

De eerste waaghals fladderde onhanding met zijn vleugels, nog in het vogelhuisje. Zijn broertjes en zusjes worden hierdoor waarschijnlijk geraakt, ik heb geen idee. Ik vind het in ieder geval knap, want mijn broer en ik kregen vroeger in de auto al ruzie om een koelbox die tussen ons in stond.

En toen ging de eerste donsbol er eindelijk voor. Hij spreidde zijn vleugels, zette flink af en flikkerde vervolgens half naar beneden. Maar halverwege werd de val gecorrigeerd en vloog de vogel met een rare bocht naar de boom. Daar landde hij onbeholpen en werd ontvangen door de luchtverkeersleiding die harder schreeuwde dan een te fanatieke voetbalvader.

Lege nest syndroom

Verspreid over de dag vlogen de broertjes en zusjes ook uit. Eén voor één landden ze in een heg of struik. Vader en moeder blijven de kleintjes nog een tijdje voeren. Een paar dagen bleef de familie in de buurt om hun vliegkunsten aan te scherpen. Daarna vlogen ze de wijde wereld in. Dan is het opeens stil in de tuin. Geen gekwetter meer. Mijn moeder en keken elkaar dan even sip aan. Letterlijk een lege nest syndroom dus. Helaas kwamen er ook altijd een paar eitjes niet uit, of een van de vogeltjes haalde het niet. Dat vonden we verdrietig om te zien, maar zo werkt de natuur.

Waar is onze Binkie trouwens in dit verhaal? Dook hij tijdens het uitvliegen onverwachts op? Nee hoor. Mijn moeder is dol op katten, maar rond uitvliegdag sluit ze hem op in huis en gaat het kattenluik dicht. Dus hij zit altijd boos achter het raam. Ik wist niet dat een kat zó woedend kon kijken…

Lees ook: Doei vogelhuisje, hallo vogelvilla: verwen de vogels in je tuin

Doei vogelhuisje, hallo vogelvilla: verwen de vogels in je tuin