babynaam baby namen naam

Met déze tips kies je de perfecte naam voor je kind

Het is een van de leukste, maar misschien ook wel een van de moeilijkste dingen die je moet doen als je zwanger bent: het uitkiezen van een babynaam.

Helemaal wanneer het niet de eerste keer is. Vroeger was het een stuk makkelijker, want dan werd er eigenlijk helemaal niet zo lang nagedacht over een jongensnaam of meisjesnaam. Je werd namelijk gewoon vernoemd en daarmee was de kous af. Tegenwoordig zijn de mogelijkheden enorm. En dat zorgt bij veel aanstaande ouders voor keuzestress. Want hoe kies je uit al die namen nou de naam die perfect past bij jouw kindje?

Lijstjes, lijstjes en nog eens lijstjes

Sommige vaders en moeders hebben de naam van hun toekomstige kind al jaren paraat en hoeven daar helemaal niet over na te denken. Dat er echter zowel in de boekwinkels als online enorme veel te vinden valt over het kiezen van namen voor een kind, geeft wel aan dat deze ouders in de minderheid zijn. Heb je nog werkelijk geen idee hoe jouw kind moet gaan heten? Dan zit er eigenlijk niks anders op dan lijstjes door nemen. Op alfabetische volgorde, op geslacht, op het aantal letters of Scandinavische namen, je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt er op filteren. Dat is dan weer het voordeel van internet. Maar je kunt er ook lekker ouderwets een voornamenboek bij pakken. Klap het gewoon op een willekeurige pagina open en wie weet tref je daar de perfecte naam zomaar aan.

Denk out of the box

Je kunt natuurlijk een naam kiezen uit de top 10 meest populaire namen van het moment. Houd er dan wel rekening mee dat wanneer jij je kind roept op het schoolplein, er nog drie andere Emma’s of Noah’s omkijken. Wil je liever een naam die iets minder vaak voor komt? Probeer dan ook op originele plekken te zoeken naar de naam voor jouw kindje. Denk bijvoorbeeld aan namen uit de literatuur, of laat je ogen eens dwalen over de namen tijdens de aftiteling van een film. Ouderwetse namen in een nieuw jasje doen het ook vaak goed. Zo kun je wellicht toch nog vernoemen naar een opa of oma.

Probeer de naam uit

Ben je er met zijn tweeën uit welke jongensnaam of meisjesnaam het moet worden? Probeer het dan eerst eens uit. Zeg de naam hardop om te horen hoe het klinkt. Luister naar het ritme en de klank. Gevoelsmatig weet je al gauw of het klopt of niet. Schrijf de volledige naam ook eens uit, zodat je zeker weet dat je geen gekke afkorting krijgt. Een creatieve spelling geeft misschien wel een unieke naam, maar levert voor je kind ook een hoop gedoe op omdat hij of zij bij elke gelegenheid de naam zal moeten spellen om fouten te voorkomen. Onthoud ook dat een naam een mensenleven mee moet (tenzij je kind besluit om het uiteindelijk te veranderen) en probeer je in te leven in hoe het voor jouw kind zal zijn om deze naam te dragen, op elke leeftijd.

Dit is een partnerbijdrage. Foto: Getty Images