Koningsdag: de leukste plekken om de verjaardag van de koning te vieren

Op zaterdag 27 april, de 52ste verjaardag van koning Willem-Alexander, bezoekt het koningspaar Amersfoort. Maar in élke plaats is wel iets feestelijks te doen. Ga je voor de sfeer, voor je kinderen of voor ’t traditiegevoel? Lees hier waar je moet zijn.

Op zaterdag 27 april, de 52ste verjaardag van koning Willem-Alexander, bezoekt het koningspaar Amersfoort. Maar in élke plaats is wel iets feestelijks te doen. Ga je voor de sfeer, voor je kinderen of voor ’t traditiegevoel? Lees hier waar je moet zijn.

Koningsdag 2.0

Hoe leuk is het om naar de stad te gaan die het koningspaar bezoekt? Om je live te vergapen aan de prachtige kleding van Máxima. Voor een selfie met een prins of prinses of om de enorme karavaan van pers en beveiliging te zien? Voor wie een glimp van het koningspaar wil opvangen, check de wandelroute op www.koningsdagamersfoort.nl.

Traditioneel?

Ben jij meer van de traditionele koningsdag? De gezellige drukte, oranje tompoezen, een biertje, de vrijmarkt en live muziek? Zoek dan vooral de grote steden op. Tip: ga naar Groningen en pak de route die het koningspaar daar afgelopen jaar liep. En in Utrecht start de vrijmarkt al op vrijdag om 18.00 uur.

Voor de kleintjes

Hét domein van kinderen is het Vondelpark in Amsterdam. Hier kun je naar hartelust spijkerpoepen, koekhappen, muntjes vissen en allerlei circusacts bewonderen. In Woudenberg is er op koningsavond én op koningsdag een compleet kinderprogramma: springkussens, versierde fietstocht, kinderdisco. Zuidland (Spijkenisse) pakt dit jaar groots uit voor kinderen van 10 tot 18 jaar: Fortnite, een pannaveld en fietswedstrijd.

Lees ook: Leuk voor in de tuin: een speeltafel voor zand en water

Geen zin in drukte?

Wil je wél de sfeer maar níet de mensenmassa? Die vind je buiten de grote steden. Naast kleedjesmarkten worden er overal kleinschalige oranje-activiteiten georganiseerd. Zoals het traditionele ‘vogelschieten’ in Borculo waar ze met een luchtbuks een houten vogel proberen neer te halen. Of ringsteken op tractoren in Nieuw Vennep. Tip: maak er een koningsweekend van op één van de Waddeneilanden. Hier vier je Koningsdag op heerlijk knusse wijze. En als je het zat bent, ga je lekker uitwaaien op het strand.

Lees ook: Zo breng je oranje oogschaduw aan

Koninklijke festivals en feesten

•    Rotterdam is de stad van de festivals, zoals het Kralingse Bos Festival (elektronische muziek), Oranjebitter (80’s & 90’s disco en hiphopmuziek) en Code Oranje (Nederlandstalige hits).
•    In Rotterdam, Den Bosch, Twente, Groningen en Amsterdam is traditiegetrouw het Kingsland Festival.
•    Lekker dansen? 538 draait in Breda en Slam FM in Alkmaar.

Tekst: Esmir van Wering

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen