Placeholder

Vind je het moeilijk om te genieten op vakantie? Zo lukt het beter

Het lijkt een rare vraag. Toch kunnen veel mensen hun hoofd moeilijk leeg maken op het strand.

Het lijkt een rare vraag. Toch kunnen veel mensen hun hoofd moeilijk leeg maken op het strand.

Misschien herken je dit probleem helemaal niet. Want wie geniet er niet op vakantie? Toch zijn er veel mensen die het lastig vinden om optimaal te genieten.

Lees ook: Zo word je niet ziek aan het begin van je vakantie

Alle vermoeidheid kan er op vakantie uitkomen. Misschien word je zelfs ieder jaar op vakantie ziek. Vind je het daarom lastig om te genieten of blijf je op vakantie malen? Lees hieronder wat je eraan kunt doen.

Zet er niet te veel druk achter 
Je spaart lang voor je vakantie, dus dit is jouw moment. Daar kan het misgaan: je zet er te veel druk achter. Daarom schrijven we express in de kop dat het met deze tips ‘beter’ lukt. Wie zichzelf dwingt om optimaal te genieten, legt zichzelf een enorme druk op. Waarom eigenlijk? Je bent toch niet een beroepsreiziger?

‘Zodra je jezelf niet meer oplegt te genieten, loop je de meeste kans om te genieten’  – Paulien Cornelisse

We kwamen een goed fragment tegen in het boek Taal is zegmaar echt mijn ding (Paulien Cornelisse): ‘Ik vermoed dat het grootste vakantieleed in de mens zelf zit, en dat leed heet: genieten. Want dat moet. Anders was de vakantie voor niets. De obsessie van genieten in typisch Nederlands en dan zijn ze er zich er ook nog van bewust dat ze het eigenlijk niet kunnen. Het probleem met Nederlanders en genieten is natuurlijk dat we er te veel over nadenken.

We mogen pas met vakantie als we er eerst hard voor gewerkt hebben. Omdat we het gevoel hebben dat vakantie een beloning is voor iets ergs, krijgt die vakantie meteen iets noodzakelijks. Vind je het gek dat er dan nogal een druk komt te liggen op het genieten? De teleurstelling ligt altijd op de loer. Zodra je jezelf niet meer oplegt te genieten, loop je de meeste kans om te genieten.’

Besef dat minder leuke dagen erbij horen 
Ga je twee of drie weken weg? Besef dan ook dat het niet haalbaar is om je in die twee weken fan-tas-tisch te voelen. Ieder mens heeft eens in de twee weken een slechte dag. Niet alles op vakantie kan leuk zijn, want misschien mis je de kat of is je partner een dag vervelend. Dat hoort er allemaal bij.

Probeer mindfulness
Blijf je aan het thuisfront denken? Accepteer dat het dagen of misschien een week kost voordat je je kunt ontspannen. Dat is dan maar zo. Op deze manier bekijk je je gevoel dus even van een afstand. Of zet je zintuigen meer op scherp. Probeer dus echt even te leven in het moment. Wat ruik je, proef je en zie je? Verwacht niet te veel en neem de dagen zoals ze komen.