wandelen

10x de mooiste wandelingen over strand en door de duinen

Tien totaal verschillende wandelingen over strand en door duinen. Allemaal met de wind in je haren en het zand in je schoenen.

1. Duinen en valleien

De Duinen van Voorne maken deel uit van een vrijwel aaneengesloten, uitgestrekt duingebied. Je wandelt niet alleen door de duinen, maar ook door een ‘waterbos’ dat in de winter geregeld onder water staat, een uitdaging voor echte woudlopers. De route leidt ook over het strand bij Rockanje en langs het prachtig duinmeer Breedewater. Heb je de tijd? Breng dan onderweg een bezoek aan openluchtmuseum De Duinhuisjes.
Startpunt: Bezoekerscentrum Tenellaplas, Duinstraat 12a, Rockanje
Route via: Staatsbosbeheer.nl
Afstand: 13 kilometer

2. Over de top

Wil je een echte uitdaging en heb je stevige klimbenen, dan is de Duintoppenwandeling in Schoorl vast jouw ding. De Schoorlse Duinen zijn de hoogste duinen van Nederland, de hoogste top ligt op 54 meter boven zeeniveau en vanaf hier kun je, als het helder is, 30 kilometer ver kijken. Deze route gaat over de hoogste duinenrij van het duingebied; van top naar top. Dan weer steil omhoog, dan weer steil naar beneden, vaak door het mulle zand. Voor de liefhebber!
Startpunt: Buitencentrum Schoorlse Duinen, Oorsprongweg 1, Schoorl
Route via: We12travel.com
Afstand: 23 kilometer

3. Klimmen voor kids

Is bovenstaande tocht je te heftig, maar vind je het klimduin wel leuk voor de kinderen, kies dan een andere route om dit gebied op een wat kindvriendelijkere manier te ontdekken. Bijvoorbeeld de gele route, een ommetje door de Schoorlse duinen en het dorp. De wandeling gaat veelal over zandpaden door de duinen. Superleuk om na afloop onderaan het klimduin een terrasje te pakken terwijl de kinderen nog ravotten op het klimduin.
Startpunt: Buitencentrum Schoorlse Duinen, Oorsprongweg 1, Schoorl
Route via: Staatsbosbeheer.nl
Afstand: 4,4 kilometer

4. Rondje Kijkduin

Over het strand heen, en via het groene achterland van Den Haag weer terug, dat is wandelroute Rondje Kijkduin. Onderweg loop je door het oude duingebied Solleveld, waar de eikenbomen wel heel dicht bij zee staan. Een afwisselende route want even later wandel je weer langs de fraaie gazons en waterpartijen van het statige landgoed Ockenburg. Je trek stil je bij Pluk!, een kinderboerderij met een pluktuin en een lunchroom.
Startpunt: Deltaplein 1048, bushalte Kijkduin strand
Route via: Routeindex.nl
Afstand: 13 kilometer

5. Duintrappen

Niet dauwtrappen, maar duintrappen! Dat kan door het duin- en bosgebied rond de Wassenaarse Slag. Eerst heb je een kort stukje strand, daarna open duingebied rond het duinmeertje Ganzenhoekplas en vervolgens kriskras via avontuurlijke paadjes door het bosgebied Ganzenhoek waarbij je ook over een gedeelte van de Atlantikwall uit de Tweede Wereldoorlog wandelt. Een goede conditie is vereist voor deze wandeling die voornamelijk in het begin steile duinhellingen beklimt en sommige paden uit mul zand bestaan.
Startpunt: Brasserie de Badmeester, Wassenaarseslag 15, Wassenaar
Route via: Mooisteroutes.nl
Afstand: kies tussen 8 of 13 kilometer

6. Van zeereep tot open weide

Er is geen plek op Schouwen-Duiveland waar het stuivende duin zo goed haar vele gezichten laat zien als in de Meeuwenduinen. De prachtige tocht leidt je over duintoppen, door duinvalleien, bemoste hellingen, langs magnifieke zandverstuivingen en geeft mooie vergezichten. Een paar keer per jaar kun je hier ook wandelen met de gids van Staatsbosbeheer. Bijzonder, want hij of zij neemt je mee in de doorgaans afgesloten gebieden. Kijk op de site van Staatsbosbeheer voor de data.
Startpunt: Excursieschuur Westerschouwen, Kraaijensteinweg 140, Westerschouwen
Route via: Binnenstebuiten.kro-ncrv.nl
Afstand: 12 kilometer

7. De hoogte in

Start- en eindpunt van deze route is bezoekerscentrum Ecomare. De wandeling gaat door de bosrand, die De Koog beschutting geeft tegen de zeewind. De Koog is met z’n 25 meter de hoogste duin van Texel. Dat betekent genieten van prachtige uitzichten. Deze route door de duinen van De Seeting is ook heel leuk om met de hond te lopen.
Startpunt: bezoekerscentrum Ecomare, Ruijslaan 92, De Koog
Route via: Hondsdol.nl
Afstand: 6 kilometer

8. Zeedorpen en duinen

De Duinen van Six ten noorden van Egmond waren ooit een afgesloten jachtdomein in handen van de familie Six, een van de belangrijkste regentenfamilies van Amsterdam. Tegenwoordig is het een van de fraaiste wandelgebieden van Nederland. Je vindt hier een ‘zeedorpenlandschap’: een combinatie van door mensen aangelegde en beheerde landjes en wilde duinnatuur. Let even op als je je hond wilt meenemen, die is alleen welkom van 31 oktober tot 1 april.
Startpunt: Wandelsratpunt Woudweg (bij parkeerterrein), Bergen aan Zee
Route via: Wandelnet.nl
Afstand: 11 kilometer

9. Rondje geschiedenis

Gelukkig ligt de oorlogsgeschiedenis van Nederland al weer ver achter ons. Toch is er nog een tastbaar stuk over, namelijk de bunkerroute in IJmuiden aan Zee. Langs een slingerend schelpenpad wordt een indrukwekkend stuk historie in kaart gebracht: de zware geschuts- en vuurleidingsbunkers van de kustbatterij Heerenduin en luchtdoelbatterij Olmen. Voor meer informatie over de bunkers scan je de QR-codes ter plekke. Aan het eind van de route loop je langs het Bunkermuseum (Bunkermuseum.nl) met vijf expositiebunkers.
Start: Badweg, Velsen
Route via: Route.nl
Afstand: 2,5 kilometer

10. Brabantse Sahara

Wel duinen, geen strand. Dat vind je in Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen in Brabant. Het is een van de grootste stuifzandgebieden van West-Europa, ook wel de Brabantse Sahara genoemd. Het natuurgebied is ruim zevenduizend voetbalvelden groot en kenmerkt zich door de grote diversiteit: enorme zandvlaktes, bossen, waterpartijen en paarse heidevelden. Als je mazzel hebt, zie je tijdens het struinen door het stuifzand, ook nog een das of ree het bos in schieten!
Startpunt: Natuurpoort Herberg Manege van Loon, Kloosterstraat 115-119, Loon op Zand
Route via: Visitbrabant.com

Afstand: 16 kilometer